450 jobs verdwijnen bij supermarktuitbater Mestdagh

© ISOPIX

Bij Mestdagh, een grote franchisenemer van Carrefour-supermarkten in het zuiden van het land, verdwijnen 450 jobs. Er zijn wel geen plannen om winkels te sluiten.

Maandagochtend vond in de hoofdzetel van het bedrijf in Charleroi een bijzondere ondernemingsraad plaats. Die stond in het teken van de “moeilijkheden die het bedrijf beleeft en de gevolgen op de tewerkstelling”. Dat bleek: 450 (van de 2.500) banen sneuvelen, dat werd intussen bevestigd door de directie. Er zouden wel geen vestigingen de deuren moeten sluiten: in de winkels wordt ruim 21 miljoen euro geïnvesteerd. Van het personeel wordt bovendien meer flexibiliteit gevraagd: zo zou er in de toekomst ook op zondag gewerkt moeten worden.

Mestdagh is de grootste franchisenemer van Carrefour in Franstalig België, met 83 Carrefour Market-supermarkten in beheer of onder franchise waarvan twee in Vlaanderen (Tienen, Aarschot) en zeven in Brussel.

Zes jaar op rij verlieslatend

Ondanks een jaarlijkse omzet van ongeveer 700 miljoen euro, leidt de groep nu al zes jaar op rij verlies. Daarom is een herstructurering volgens de directie nodig “om te reageren op veranderingen in consumptiegewoonten.” Mestdagh verliest marktaandeel door de concurrentie van ketens als Aldi en Lidl en door de opkomst van e-commerce.

De personeelskosten (16,3 procent van de omzet) liggen ook hoger dan bij andere winkels, waardoor er niet genoeg geld overblijft voor de nodige investeringen. Als er nu niet wordt ingegrepen, “stelt Mestdagh zich bloot aan ernstige moeilijkheden die zijn voortbestaan op middellange termijn zouden kunnen bedreigen”, stelt CEO Guillaume Beuscart in een persbericht.

De directie hoopt het tij te keren door een combinatie van meer verkopen (door te investeren) en kosten besparen. Ze wil tegen 2020 21,2 miljoen euro extra investeren in de winkels, meer bepaald in afdelingen als slagerij/traiteur, verse producten, groenten en fruit, en bakkerij. Ze overweegt ook de winkels op zondag te openen en wil werk maken van afhaaldiensten en thuisbezorging.

Het jobverlies wil de directie zoveel mogelijk opvangen via brugpensioen en vrijwillig vertrek. Volgens de plannen zouden er geen winkels worden gesloten en het model in eigen beheer zou behouden blijven. Het personeel zou wel polyvalenter moeten worden.

“De situatie in de distributiesector is momenteel moeilijk als gevolg van de concurrentiedruk en de nieuwe consumptiegewoonten van de klanten. Bij Mestdagh willen we er alles aan doen om weer winstgevend te worden en zo onze winkels en ons model in eigen beheer te vrijwaren”, besluit Beuscart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen