Expert waarschuwt: ‘Bij warm weer in ijskoud water duiken is levensgevaarlijk’

© vmd

Gewezen wereldkampioen motorcross Eric Geboers is vermoedelijk het slachtoffer geworden van een koudeshock toen hij zondagavond in het water dook om een hond te redden. ‘Plotse onderdompeling in koud water is de belangrijkste oorzaak van verdrinking’, waarschuwt inspanningsfysioloog professor Jan Bourgois (UGent).

Thierry Goeman

Geboers dook zondagavond in de Miramar-waterplas in Mol om een hondje te redden. Maandagmiddag werd zijn lichaam geborgen. In de Ourthe in Tilff stierf zondagavond ook al een man in een poging om een hond uit het water te halen. De hond overleefde het, de man verdronk. Tijdens een warm weekend in april stierf een 28-jarige Oost-Vlaming tijdens het kajakken op de Lesse. Zijn bootje sloeg om, hij verloor het bewustzijn en verdronk.

Bij warm weer in koud water duiken kan levensgevaarlijk zijn, waarschuwt professor Jan Bourgois (UGent), die onderzoek gedaan heeft naar de mogelijke gevolgen van zo'n duik.

‘Iedereen kent toch het gevoel van plots naar adem happen als hij in koud water springt of als er plots ijskoud water uit de douche stroomt. Je lichaam wordt bevangen door de plotse koude’, zegt Bourgois.

15 graden is gevaarlijk

Dus niet het gebrek aan zwemkwaliteiten of een geleidelijk intredende onderkoeling is die de voornaamste oorzaak van verdrinking, maar de ‘cold shock’. ‘Die koudeshock kan vrijwel onmiddellijk optreden bij onderdompeling in koud of fris water. Of je er nu in valt of er bewust in duikt, het risico blijft even groot.’

‘Water dat een temperatuur heeft van 15 graden, voelt voor ons lichaam koud aan en is gevaarlijk. Hoe kouder het water, hoe intenser de reactie van het menselijk lichaam kan zijn. Sensoren in ons lichaam reageren immers op de eerste, plotse temperatuurdaling ter hoogte van de huid met een schokeffect op bloedsomloop, hart, longen en darmen. De abrupte toename van de ademhaling kan op haar beurt aanleiding geven tot een paniekreactie en tot inname van water. In combinatie met mogelijk optredende hartproblemen kan men verdrinken.'

© efo

Lichaam geleidelijk laten wennen

Wie al een zwak hart heeft, loopt volgens professor Bourgois het meeste risico. Maar ook iemand met een jong en gezond hart duikt niet zonder risico in een vijver of meer. Zelfs niet midden in de zomer.

‘Door het lichaam geleidelijk aan te laten wennen aan de temperatuur van het water, eerst de voeten nat maken en dan de romp en het hoofd vooraleer je in het water duikt, sluit je de grootste risico’s uit.’

Bij ons bestaan er geen exacte cijfers over het aantal slachtoffers die overlijden aan de gevolgen van een koudeschok. In Groot-Brittannië zijn die er wel. ‘Van de 1.000 verdrinkingen per jaar sterft daar ongeveer 60 procent aan de gevolgen van een ‘cold shock’. Meestal binnen de vijf minuten nadat iemand in het ijskoude water is gevallen of gesprongen’, zegt Bourgois.

Lichaam Eric Geboers teruggevonden in waterplas Mol

Het lichaam van de voormalige motorcrosser Eric Geboers is maandagmiddag teruggevonden in de Miramar-waterplas in Mol. De vijfvoudige wereldkampioen werd 55 jaar oud.

Het nieuws wordt bevestigd door Alain Remue van de Cel Vermiste Personen, in overleg met het parket. 'De zoekactie is afgerond en het lichaam is geborgen', aldus Remue.

Geboers sprong zondagavond van een plezierboot om een hond te redden. Sindsdien was de oud-motorcrosser, die in de jaren 80 een indrukwekkend palmares bij elkaar reed, vermist. Zijn lichaam werd pas maandagmiddag geborgen.

'Het is een dramatisch ongeval', zegt burgemeester Paul Rotthier. 'Nadat hij in het water was gesprongen, is hij onmiddellijk in de problemen geraakt. Een andere opvarende ondernam nog een reddingspoging, maar moest die al snel staken. De hulpdiensten zijn daarop gealarmeerd.'

Erg koud water

Zondagavond kwam de brandweer ter plaatse en zette duikers en een sonarboot in. Op de plaats van het incident op de vijver dropte de brandweer een boei en werd de bodem van de vijver gecontroleerd. Op de oevers werd gezocht met schijnwerpers.

Rond 2.30 uur werd de actie gestaakt. Maandagochtend werd de zoekactie hervat, maar er restte toen al weinig hoop op een goede afloop.

De Miramar-waterplas is een zandontginningsput die veel voor pleziervaart wordt gebruikt. 'Het water kan erg koud zijn, en de stroming is er soms verraderlijk', zegt Rotthier.

'The Kid'

Geboers werd vijf keer wereldkampioen motorcross. Hij was de eerste ter wereld die het WK won in de drie klassen: 125, 250 en 500 cc. In 1988 werd hij Sportman van het jaar en kreeg hij de Nationale trofee voor sportverdienste. In 1990 stopte hij al op zijn 28ste met crossen.

Hij reed onder andere voor Honda en Suzuki. Na zijn pensioen was hij teammanager bij het Suzuki-fabrieksteam, dat rijders als Clément Desalle en Kevin Strijbos huisvest. Hij baatte ook enige tijd een helikopterbedrijf uit, dat in 2004 failliet werd verklaard na aanhoudende vergunningsproblemen.