.
Volledig scherm
. © Foto De Rycke

Nieuwe wet: vissers mogen geen leefnet meer gebruiken

Vissers mogen geen zogenaamd 'leefnet' meer gebruiken, een langwerpig net waarin gevangen vissen worden bewaard. Voortaan geldt het "catch and release"-principe. Enkel tijdens hengelwedstrijden zullen nog dergelijke leefnetten mogen gebruikt worden. Dat staat in een pakket nieuwe regels voor de riviervisserij die door de Vlaamse regering is goedgekeurd op voorstel van Vlaams minister Joke Schauvliege. De CD&V-minister verbiedt ook het gebruik van fuiken in de Beneden-Zeeschelde waardoor de semi-professionele visserij de facto wordt afgeschaft. 

86 reacties

  • Marc Heyns

    6 jaar geleden
    Het is een grote schande.ik ben nu 53 en ga al van mijn 12de vissen op voor met hennep .ik gebruik altijd leefnet om op het einde er een foto van te nemen en ze mooi terug te zetten.dat gaan ze me verbieden.Maar wedstrijdvissers mogen het wel maar daar is weer geld mee gemoeid .mevr schauvliege al eens gedacht dat dit discriminatie is.
  • Louis Heyens

    6 jaar geleden
    Beste minister, ik ga al +/- 50 jaar hengelen en ik één keer een controle gehad, dat was op een zijarm van de Maas in Lithoijen (een dorp in de gemeente Oss in de Nederlandse provincie Noord-Brabant). In België heb ik als visser nog NOOIT ook maar één boswachter gezien, laat staan een controle ondergaan. En toch eet ik graag een zelfgevangen ruisvoorn (rietvoorn) en die kan je in de handel niet kopen !!!
  • Roger Geens

    6 jaar geleden
    Zolang niet alles verboden is moeten ministers en staatssecretarissen verder zoeken naar onderwerpen waarop nog geen verbod is en ook daar een verbod uitvaardigen . .Ook vrijen met als gevolg dat er nieuw leven van komt moet verboden worden .Er zijn nu teveel levende wezens op aarde die men dan moet vernietigen door oorlog te voeren .
  • Karl Huysmans

    6 jaar geleden
    En het onverdooft ( af) slachten van schapen gaat rustig verder.
  • Christine Laevers

    6 jaar geleden
    Hier op het Franse platteland zijn er heel veel vijvers. Op een avond kwam mijn buurvrouw karpers brengen (13 stuks) die ze op een uurtje tijd gevist had bij schemer met enkele zoete maïskorrels op een privé-vijver van een andere buur. Ik zie niet meteen het nut in om leefnetten te verbieden. Mijn buurvrouw gebruikt er geen. Hier worden alleen de kleine vissen teruggezet en meteen. De anderen worden opgegeten.