Direct naar artikelinhoud
Catalonië

N-VA wil Juncker aan de tand voelen over Catalaanse kwestie

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.Beeld AFP

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bezoekt woensdag het Vlaams Parlement. Maar het wordt geen namiddag vrolijk handjes schudden: de N-VA wil hem aanpakken over de Catalaanse kwestie.

Juncker is morgen al in Namen, waar hij het Waals Parlement zal toespreken. Een dag later zakt de Luxemburger af naar het Vlaams Parlement. 

Juncker zal er een toespraak geven met als titel Waarom de toekomst van Europa niet kan wachten. Die mag ongeveer twintig minuten in beslag nemen. Daarna krijgen de verschillende partijen in het halfrond elk vier minuten om Juncker van repliek te dienen. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en Juncker nemen achteraf nog kort het woord.

Het is vooral uitkijken naar de repliek van de N-VA. De Vlaams-nationalisten uitten de afgelopen maanden scherpe kritiek op Juncker, vooral op zijn aanpak van de Catalaanse kwestie. Volgens de N-VA had Europa harder moeten optreden tegen Madrid na de arrestaties van Catalaanse politici en het politiegeweld tijdens het onafhankelijkheidsreferendum. 

Totaal verkeerd

"Ik zal een groot deel van mijn tussenkomst wijden aan Catalonië. Zoveel is zeker", vertelt Mathias Diependaele, de fractieleider van de N-VA in het Vlaams Parlement. "Juncker en Europa hebben deze kwestie totaal verkeerd aangepakt."

'Ik zal een groot deel van mijn tussenkomst wijden aan Catalonië. Zoveel is zeker. Juncker en Europa hebben deze kwestie totaal verkeerd aangepakt'
Mathias Diependaele, fractieleider N-VA in het Vlaams Parlement

Is de N-VA van plan om Juncker frontaal aan te vallen? "Ik zal zeker beleefd blijven. We appreciëren het uiteraard wel dat de voorzitter van de Europese Commissie tijd vrijmaakt om het Vlaams Parlement te bezoeken", vervolgt Diependaele. "Maar dat zal me er niet van weerhouden om hem mijn mening te geven. In die zin is het spijtig dat er geen volwaardig debat kan zijn. Al begrijp ik het wel: zo’n debat zou snel uitmonden in een rondje één tegen allen." 

Bourgeois wil niet vooruitlopen op wat hij gaat zeggen. "Maar ik zal Catalonië ter sprake brengen", verzekert hij vanuit Israël, waar hij op missie is. Ondanks het zomerweer dreigt het woensdag dus een koele namiddag te worden in het Vlaams Parlement. Juncker zelf zei recent dat "nationalisme een vergif is dat Europa ervan weerhoudt te kunnen samenwerken".

Benoeming Selmayr

Ook de linkse oppositiepartijen sp.a en Groen slijpen de messen voor Juncker. "Vier minuten is niet lang, maar wat in mijn repliek zeker aan bod zal komen, is de nood aan propere politiek", reageert Wouter Van Besien, die het woord zal nemen voor Groen. "Europa moet hier het voorbeeld in geven. Maar Juncker doet net het omgekeerde met de omstreden benoeming van Martin Selmayr, zijn gewezen kabinetschef, tot secretaris-generaal van de Commissie."

'In tegenstelling tot de N-VA, dat met twee maten en gewichten werkt, zal ik ook de politieke wantoestanden in Hongarije en Polen aankaarten'
Wouter Van Besien, Vlaams Parlementslid (Groen)

Ook Van Besien wil Catalonië ter sprake brengen. "Maar in tegenstelling tot de N-VA, dat met twee maten en gewichten werkt, zal ik ook de politieke wantoestanden in Hongarije en Polen aankaarten."

Het Vlaams Parlement probeert er een traditie van te maken regelmatig een buitenlandse toppoliticus te horen. Onder meer de Nederlandse premier Mark Rutte, zijn Luxemburgse evenknie Xavier Bettel en Eurocommissaris Frans Timmermans passeerden al de revue.