Ontslag vier leden Zweedse Academie aanvaard

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het ontslag van vier leden van de Zweedse Academie, die de Nobelprijs voor literatuur uitreikt, is aanvaard. De leden stappen op nadat het vertrouwen van de Academie ernstig beschadigd raakte in de nasleep van de #MeToo-beweging. Auteurs Lotta Lotass, Sara Stridsberg en Klas Osterberg boden vorige maand hun ontslag aan toen de Academie in een crisis terechtkwam na een klacht over seksueel misbruik. De vierde auteur die ontslag neemt is Kerstin Ekman. Zij is niet meer effectief sinds 1989, toen ze een stap opzij zette uit protest tegen de manier waarop de Academie omging met een doodsbedreiging van de toenmalige geestelijke leider van Iran aan het adres van de Brits-Indische auteur Salman Rushdie.

Leden van de Academie worden voor het leven benoemd, maar vorige week keurde de Zweedse koning Karel XVI Gustaaf een wijziging in de statuten goed, waardoor leden ontslag kunnen nemen.

De voorbije weken hebben zes van de achttien leden een stap opzij gezet. Twee leden van de Academie waren al langer niet meer actief binnen de organisatie, dus het aantal actieve leden staat nu op tien. "We praten nu over nieuwe leden", zegt plaatsvervangend permanent secretaris Anders Olsson aan de Zweedse krant Svenska Dagbladet.

Vorige week kondigde de Zweedse Academie aan dat er dit jaar geen Nobelprijs Literatuur wordt uitgereikt. De laureaat van 2018 wordt tegelijk met die van 2019 aangeduid.

Bron: Belga