Direct naar artikelinhoud
Homohuwelijk

Fleur Pierets publiceert boek over haar relatie met Julian P. Boom

Fleur Pierets (rechts) en Julian P. Boom.Beeld RV © JF. Pierets

Journaliste Fleur Pierets gaat een boek schrijven over haar leven met Julian P. Boom. Samen wilden ze huwen in alle landen die het homohuwelijk toelaten, maar in december kreeg Boom te horen dat ze terminaal ziek was. Twee maanden later overleed ze.

Na een interview in deze krant, kreeg Pierets tal van aanbiedingen voor de publicatie van een boek. Uiteindelijk koos ze voor de jonge Nederlandse uitgeverij Das Mag van onder meer Lize Spit en Jan Leyers.

De Belgische Pierets en Nederlandse Boom werkten als vrouwelijk kunstenaarsduo onder de naam JF. Pierets en maakten onder andere het tijdschrift Et Alors?. In oktober 2017 gaven ze in New York de aftrap voor 22, hun kunstperformance waarbij ze wilden huwen in alle landen die het homohuwelijk toelaten (in het begin 22 landen, nu 25). Het moest een ‘wereldtournee van de liefde’ worden en een wake-upcall voor homorechten, een performance die in de smaak viel bij Marina Abramovic en grote persbelangstelling ontlokte.

'Ik begon te schrijven en notities te maken toen Julian ziek is geworden'
Fleur Pierets

Voor de tournee verkocht het koppel hun hele hebben en houden. Maar na het vierde huwelijk in Parijs, sloeg het noodlot toe. Julian werd gediagnosticeerd met agressieve hersentumoren. Ze stierf twee maanden later.

Lees het interview met Fleur Pierets: Wanneer de liefde van je leven sterft (+)

Pierets bleef achter en kon maar één ding doen: schrijven. Ze wil in het boek proberen 'de essentie van mijn geliefde te vatten in woorden': "Ik bekijk ons leven vanuit elk perspectief. Mijn vrouw als kubistisch schilderij. Bekeken, uitgemeten en geordend. Tot er een vorm overblijft die ik kan meenemen in een teveel aan toekomst."

"Ik begon te schrijven en notities te maken toen Julian ziek is geworden", zegt Pierets. "Omdat ik in een paniekreactie dacht dat mijn kortetermijngeheugen verdwenen was. Toen Julian overleden was, had ik moeite om uit bed te komen. Alles leek zinloos. Ons leven was voor vijf jaar uitgestippeld, we gingen een documentaire maken. Dat viel plots allemaal weg."

'Het moet een tekst zijn die vasthoudt aan het leven, een boek tegen het vergeten'
Fleur Pierets

Na haar getuigenis in De Morgen, hingen vijf uitgevers aan de bel van Pierets. "Dit boek geeft me weer een doel. Het moet een tekst zijn die vasthoudt aan het leven, een boek tegen het vergeten. Het is een engagement dat ik voor mezelf en voor Julian tot een goed einde moet brengen." Wanneer het boek effectief in de winkels ligt, is nog niet duidelijk. "Das Mag geeft me veel vertrouwen en gunt me de tijd. Ik heb de andere boeken van hun fonds bekeken en merk hoe strak ze altijd geredigeerd zijn. Dat gaf mee de doorslag om voor hen te kiezen."