Direct naar artikelinhoud
Kinderen

Kind en Gezin ontdekt de smartphone: oogtesten voortaan via camera telefoon

Oogtesten gebeuren voortaan met de GoCheckKidsapp.Beeld Eric de Mildt

De oude en onhandige apparaten waarmee Kind en Gezin jaarlijks de ogen van honderdduizend peuters test, worden in juni vervangen door smartphones.

Het is nog een beetje zoeken voor verpleegkundige Eva. In een lokaaltje van Kind en Gezin in Sint-Gillis probeert ze met haar smartphone de ogen van Miya te fotograferen. Dat klinkt simpel, maar blijkt het niet te zijn. Het meisje voor haar is immers twee jaar oud en lijkt geïnteresseerd in alles behalve de kleine lens die op een meter van haar wordt gehouden. Na een paar pogingen lukt het toch: Miya kijkt een tijdje recht in de camera en de GoCheckKidsapp op de smartphone geeft groen licht. De test is gelukt, het resultaat positief: het meisje heeft geen afwijkingen.

Vanaf juni zullen alle zevenhonderd verpleegkundigen van Kind en Gezin net als Eva ogen gaan screenen bij kinderen op vijftien en dertig maanden. Daarvoor krijgen ze allemaal een iPhone. Kristel Boelaert, adviserend arts bij de organisatie, is enthousiast over de vernieuwing. "De infraroodapparaten die we de afgelopen vijf jaar hiervoor gebruikten, waren dringend aan vernieuwing toe." Ze waren volgens haar onhandig, traag, groot. En donkere ogen waren er minder makkelijk mee te testen.

Het is niet zo dat er met de smartphones meer oogafwijkingen gedetecteerd zullen worden, benadrukt Kind en Gezin. De kwaliteit van de screenings blijft dezelfde. Het aantal doorverwijzingen zal volgens hun inschatting dan ook niet significant toe- of afnemen. "Wel geloven we dat het gebruik van smartphones op lange termijn het aantal vrijwillige screenings kan optrekken. Nu bereiken we wat de oogtesten betreft zo'n 85 procent van kinderen in Vlaanderen en Brussel. Met een toestel dat een grote herkenbaarheid heeft, als de smartphone, kan dat misschien nog beter worden."

'We denken aan een app waarmee ouders filmpjes kunnen maken van de eerste woorden of stappen van hun zoon of dochter'
Leo Van Loo, afdelingshoofd Kind en Gezin

Kind en Gezin is in elk geval van plan om de smartphone voor meer dan alleen oogtesten te gebruiken. Zo bestudeert het ict-team momenteel ook een andere app waarmee verpleegkundigen via hun smartphones kamers in huizen kunnen screenen op kindveiligheid. "Hiermee zouden ze, als ouders dat vragen, ter plekke kunnen nagaan of bijvoorbeeld een bedje de juiste spijlen heeft", aldus afdelingshoofd Leo Van Loo. "Op termijn willen we ook ouders dankzij deze vernieuwing meer de regie in handen geven. We willen hen niet zelf de oogtesten laten uitvoeren. Wel denken we aan een app waarmee ze bijvoorbeeld filmpjes kunnen maken van de eerste woorden of stappen van hun zoon of dochter. Die kunnen ze dan tijdens een consult laten zien. Voor de hulpverleners kan het een interessante manier zijn om de ontwikkeling van een kind op te volgen."