Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Hoe Anderlecht in drie maanden uit de put klauterde en nog meedoet voor de titel

Kara Mbodj oogt gretig op de zonovergoten training van RSCA in Neerpede. De Senegalees lijkt hersteld van zijn knieblessure.Beeld Photo News

Drie maanden geleden zat Anderlecht nog diep in de miserie. Slecht voetbal, onrust in de bestuurskamer en geen vertrouwen bij fans en spelers. Nu, na de 1-2-zege op Club Brugge, is de hemel opgeklaard.

Hein Vanhaezebrouck draagt altijd zwart langs de lijn. Zwarte kostuumbroek, zwart hemd, zwarte das. Alsof hij bij een begrafenis is. Heeft zijn kledijsponsor niks fleurigers voor hem? Hawaïhemdje? Er is reden toe. Anderlecht kan nog kampioen worden.

Vrijdagavond 16 februari, de 27ste speeldag. Een kunstgrasveldje ergens diep in Limburg. Aan de aftrap bij Anderlecht, onder anderen: Bruno, Chipciu, Lokonga, Obradovic, Spajic, Appiah. Anderlecht verliest met 1-0 en telt veertien punten achterstand op Club Brugge. "Het ergste moet nog komen", meldt analist Marc Degryse die avond.

Anderlecht ligt op apegapen. Trainer en spelers kijken wantrouwig naar elkaar, in de coulissen loert de aanstaande nieuwe bestuurstop op zijn beurt bedenkelijk naar Vanhaezebrouck. Voor hen was Vanhaezebrouck toen nog "hij die denkt dat hij het voetbal heeft uitgevonden".

Het kan verkeren. Niet eens drie maanden later, een kolkend Jan Breydel diep in West-Vlaanderen. Anderlecht wint op Club Brugge met 1-2. En Marc Coucke, inmiddels samen met sportief manager Luc Devroe geïnstalleerd, tweet: "Trots op spelers en staf."

Anderlechttrainer Hein Vanhaezebrouck.Beeld BELGA

Anderlecht beleeft een nieuwe dynamiek. Het Huis van Wantrouwen is het Huis van Zelfvertrouwen geworden.

Verzoening met de fans

Altijd met twee woorden spreken in play-off 1. Kijk naar AA Gent, dat van de euforie in het drama is gestapt. Zelfs Anderlecht dreef de voorbije weken alle kanten op. En toch: het is een 'ander' Anderlecht.

In zijn privéoorlogje met gewezen manager Herman Van Holsbeeck toonde Coucke zich niet van zijn meest stijlrijke kant, en dat hij naar verluidt geen hoge pet op heeft van de voetbalpers is niet erg, maar het zal hopelijk geen respectvolle professionele relatie in de weg staan.

Couckes toenadering tot de fans, een van zijn eerste beleidsdaden als voorzitter, was slim gezien en belangrijk in de reanimatie van de club. Coucke is een begenadigd spreker; de supporters geloven hem. De achterban vereenzelvigt zich weer met de ploeg. Tegen Club Brugge was de sfeer in het Astridpark intens, en zelfs tegen Charleroi overstegen de decibels in het stadion het getsjilp van de vogels.

Goed gedaan van de voorzitter. De gespannen relatie tussen Van Holsbeeck en de fans was op het einde nefast voor de symbiose tussen ploeg en tribunes.

Een grote verdienste komt toe aan de kleedkamer. Net op tijd herpakte hij zich, Dendoncker. Kums lijkt het beste voor het einde te houden. Trebel is elke wedstrijd goed. Morioka lijkt eindelijk te begrijpen in welke club hij is terechtgekomen. Het lijzige maakte zondag plaats voor een scherpe. De terugkeer van Najar, en wie weet ook nog van Onyekuru en Kara, is een meevaller. En Deschacht is als de Tasmaanse tijger: het is onduidelijk of hij al dan niet is uitgestorven.

'De groep vertrouwt eindelijk datgene waarmee we bezig zijn'
Hein Vanhaezebrouck, trainer Anderlecht

"De groep vertrouwt eindelijk datgene waarmee we bezig zijn", sprak Vanhaezebrouck zondagavond. Weer het codewoord: zelfvertrouwen.

Zelfcorrectie bij Vanhaezebrouck

Enter: Hein Vanhaezebrouck. Iedereen op Neerpede getuigt: het is intussen fijn werken met deze coach.

Vanhaezebrouck is een trainer van de lange adem. In zijn eerste seizoen bij AA Gent speelden de Buffalo's op tweede kerstdag in Kortrijk een wedstrijd met als inzet een plaats bij de eerste zes. Gent-manager Michel Louwagie had zijn eigengereide coach dan al vijf keer willen buiten gooien, bij wijze van spreken.

Wat je tevens hoort op Neerpede: Vanhaezebrouck legt de trainingen heel veel stil. Veel van zijn collega-eersteklassetrainers spreken hierbij zelfs van een "verouderde trainingsmethode". Hoe dan ook, het vergt tijd vooraleer een selectie van Vanhaezebrouck fysiek en tactisch gaat bollen, temeer omdat hij weinig concessies doet op zijn werkmethode.

Alhoewel, het was opvallend hoe Vanhaezebrouck in Brugge na een hopeloze ren zonder eindbestemming van Lazar Markovic zich de keel schor schreeuwde richting zijn Serviër om hem een thumbs up te sturen. Een motie van zelfvertrouwen voor zijn spelers - daar schrikken ze van, in de kleedkamer van AA Gent.

Was een gebrek aan emotionele intelligentie een van de gebreken die door het bestuur van Gent in zijn schoenen werd geschoven, dan heeft Vanhaezebrouck de afgelopen maanden blijk gegeven van zelfcorrectie en soepel peoplemanagement. De technische kant van het vak is nooit een issue geweest. "Vanhaezebrouck bewijst dat hij een topcoach is", gooide Ivan Leko van Club met bloemetjes.

Leander Dendoncker signeert enkele truitjes bij supporters.Beeld Photo News

Hét beeld van het 'andere' Anderlecht zat vervat in de deuropening, die inzicht gaf in de kleedkamer van paars-wit, zondagmiddag, enkele minuten na de winst. Twintig dolblije spelers, die vierden alsof de titel binnen was. Een breed lachende Vanhaezebrouck. Water spoot in het rond. Devroe lachte naar de camera van de betaaltelevisie en gooide de deur weer dicht.

Van een kunstgraspleintje in Limburg naar de verovering van Fort Brugge, een wereld van verschil in drie maanden tijd.