Kijk eens verder dan Parijs: vijf tips voor een bezoek aan Versailles

Een citytrip Parijs laat zich makkelijk combineren met een dagje Versailles. Neem de trein (de rit duurt ongeveer 45 minuten, red. ) richting het koninklijk paleis en laat je overdonderen door de vergulde pracht van het voormalige optrekje van Louis XIV.

vwh

Voorzie een hele dag

Even snel Versailles bezoeken is geen optie. De site is gigantisch en als je alles rustig wil absorberen, gun je jezelf beter wat tijd. Houd er ook rekening mee dat de wachtrijen, zeker als je een ticket hebt voor een gegidste rondleiding, ellenlang zijn. Je verliest makkelijk een uur in de rij. Hoe vroeger je komt, hoe kleiner de kans dat je hier tijd verliest. In het paleis moet je door de grote toeristische belangstelling soms in een mensenfile slenteren door de historische kamers.

Houd je ticket goed bij

Je ticket ingescand aan de ingang? Gooi het dan niet weg als je ook betaalde voor een bezoek aan de tuinen van het domein. Als je die wil bezoeken, wordt de code buiten nogmaals gescand. Als je tot aan het Grand Canal wil wandelen, passeer je ook langs een uitgang. Als je dan terug wil wandelen langs dezelfde weg, moet je het ticket nogmaals tonen om weer binnen te mogen. Tip op de terugweg: stap uit de trein aan de Eiffeltoren en wandel langs te Seine.

Ga tot op het einde

De tuinen zijn heel uitgestrekt en helemaal op het einde heb je een enorme vijver, omgedoopt tot Le Grand Canal de Versailles. Hier vind je vandaag roeibootjes - met plaats voor maximum vier personen. Gewoon doen, want vanaf het water krijg je een mooi zicht op het paleis dat glinstert in het zonlicht. Voor een half uurtje betaal je 13 euro. Toch geen fan? Langs het water kun je iets drinken op een terrasje.

Neem geen golfkarretje

Het is mogelijk om tot op het einde van de tuinen te rijden met een golfkarretje of treintje, maar dan mis je gegarandeerd leuke hoekjes. Laat je tijdens een wandeling verrassen door de mooie fonteinen, beelden en stukjes wilde tuin langs de aangelegde paden, die trouwens rolstoelvriendelijk zijn. Wie weet kom je tijdens het wandelen wel een zwaan tegen die er woont.

Kies voor een evenement

In Versailles worden vaak evenementen georganiseerd, zo vinden er jaarlijks in juni een gemaskerd bal en een belle-époquedag plaats. Dan kan je jezelf helemaal onderdompelen in het tijdperk van de Franse zonnekoning Louis XIV. Liefhebbers van klassieke muziek kunnen er ook regelmatig terecht voor klassieke concerten in een historisch decor. Meer informatie via: www.chateauversailles-spectacles.fr

Dior heropent buitenverblijf Marie-Antoinette in Versailles

© AFP

La Maison de la Reine stond al jaren leeg en was door de slechte staat gesloten voor het publiek. Maar modehuis Dior sponsorde de renovatie, en het huis is nu klaar om opnieuw bezoekers te ontvangen.

Marie-Antoinette draagt de architect Richard Mique in 1783 op een gehucht te bouwen rond het meer en de idyllische tuinen van Trianon. De werken zijn afgelopen in 1786. Eén van de huizen van dit gehucht is la Maison de la Reine, waar Marie-Antoinette zelf verbleef. Ze kwam naar het gehucht om even te ontsnappen aan het koninklijke leven en tijd door te brengen met vrienden.

In totaal telde het gehucht elf gebouwen, waarvan vijf gereserveerd waren voor Marie-Antoinette en haar gasten.

Napoleon restaureerde site tussen 1810 en 1812. Hij bouwde daken, sloopte een aantal gebouwen en legde de tuinen opnieuw aan. Een tweede restauratie kwam er in de jaren 1930 door John Rockefeller. Nu legde Dior geld op tafel voor een volledige restauratie van het Maison de la Reine. Het is niet geweten hoeveel dat precies gekost heef.

Maria Antonia Josepha Johanna, beter bekend als Marie Antoinette, werd op 2 november 1755 geboren in Wenen. Ze trouwde met koning Lodewijk XVI van Frankrijk, en was dus koningin van Frankrijk. Ze overleed in Parijs op 16 oktober 1793.

La Maison de la Reine is opnieuw open voor publiek vanaf 12 mei. Een ticket kan u hier boeken.

© belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer