Direct naar artikelinhoud
Mechelen

Burgemeester Somers (Open Vld) wil handweigeraars toch trouwen, Mechelse schepen (N-VA) teleurgesteld

Burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open Vld).Beeld BELGA

De Mechelse schepen Marc Hendrickx (N-VA) zegt dat hij ontgoocheld is dat Bart Somers (Open VLD) de handweigeraars toch zal trouwen. 

Eerder liet Burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open Vld) weten dat hij het koppel die de hand weigerde te schudden van schepen Marc Hendrickx (N-VA). Daarna wilde Hendrickx het koppel niet meer trouwen. 

"Ik ga nu geen commentaar meer geven tot ik met iedereen heb gesproken. We moeten het wettelijk recht op huwen steeds respecteren en samen zoeken naar een oplossing", reageerde de burgemeester aan Belga. "Een handdruk is geen wettelijke voorwaarde voor een huwelijk", zegt Mechels gemeenteraadslid Kristof Calvo (Groen).

"Ik was in de morele onmogelijkheid om dat koppel te trouwen, omdat de vrouw mij geen hand wou geven", reageert Hendrickx in De wereld vandaag op Radio 1. "Dat is een deel van onze waarden en normen, elkaar respectvol de hand schudden."

'In Mechelen moet de rechtsstaat altijd het kader zijn en dus moeten we het wettelijk recht op huwen respecteren'
Bart SomersBurgemeester van Mechelen (Open Vld)

Hendrickx vindt het vreemd dat Somers terugkomt op de afspraken van gisteren. "Men probeert me nu in de hoek te drummen van onverdraagzame of racist, maar ik heb in het verleden al honderden koppels getrouwd met verschillende culturele achtergrond."

"In Mechelen moet de rechtsstaat altijd het kader zijn en dus moeten we het wettelijk recht op huwen respecteren. Daarbinnen verdedigen we onze principes – zeker gendergelijkheid – met dialoog, wederzijds respect en samen zoeken naar oplossingen en toenadering. De enige weg vooruit", klinkt het bij Somers.

Onbeleefd

Ook Groen-boegbeeld en Mechels gemeenteraadslid Kristof Calvo is tevreden dat burgemeester Bart Somers de komende dagen de dialoog aangaat met alle betrokkenen van het incident. "Een handdruk is geen wettelijke voorwaarde voor een huwelijk", zegt Calvo. "Een stad moet altijd het wettelijk recht om te kunnen huwen garanderen".

Volgens Calvo strookt de houding en de communicatie van schepen Hendrickx niet met de Mechelse aanpak van dialoog en oplossingen, waar de Dijlestad en haar burgemeester net om bekendstaan. "Zo handelen en communiceren – het incident meteen op sociale media gooien – is even onbeleefd als het weigeren van een uitgestoken hand", meent Calvo. "Mechelen is een stad waar we respectvol met elkaar willen omgaan. Maar in plaats van het conflict op te zoeken was er door de schepen beter meteen proactief geïnvesteerd in een dialoog. Zeker van een schepen van diversiteit mag je dat verwachten."

'Mechelen is een stad waar we respectvol met elkaar omgaan. In plaats van het conflict op te zoeken was beter proactief geïnvesteerd in een dialoog'
Kristof CalvoMechels gemeenteraadslid (Groen)

"De wet is de wet en die moet worden gerespecteerd. Naar aanleiding van de recente gebeurtenissen worden de afspraken best verduidelijkt. Zulke incidenten mogen niet meer gebeuren. Zo kan er best vooraf duidelijker worden gecommuniceerd. Een huwelijksdag moet een hoogtepunt kunnen zijn, geen moment van spanning en conflict", besluit Calvo.