Direct naar artikelinhoud
Reportage

'Ganja yoga': ga eens stoned naar de yogales

Beeld ter illustratieBeeld Rein Janssen

Genoeg van yoga met geiten, face yoga en yoga met een glaasje wijn in de hand? Er is nu ook 'ganja yoga': eerst blowen en dan stoned naar de les. De ideale combinatie?

"We are stoned!", roept yogadocent Ilma la Bella de gang in om een van de laatste deelnemers uit te nodigen voorde les. We gaan beginnen, wil dat zeggen. Het is het startsein voor de eerste ganja yogacursus in Amsterdam, in Zaal 100 in West, waar voor het eerst wiet ('ganja' in het Hindi) en yoga worden gecombineerd. Net als bij veel andere yogalessen is de zaal verlicht met kaarsen, klinkt er esoterische muziek en liggen er matjes op de grond. Het verschil in deze les is alleen dat de deelnemers vijf minuten geleden nog zaten te blowen in de tuin.

In de laatste lentezon gaan drie joints rond in de kring van deelnemers, er is thee en er worden nieuwsgierig vragen aan elkaar gesteld. Is het je eerste keer? Rook je vaker? Waar kom je vandaan? Voor sommigen is het nieuw, anderen hebben al veel ervaring met wiet en/of yoga.

In de laatste lentezon gaan drie joints rond in de kring van deelnemers, er is thee en er worden nieuwsgierig vragen aan elkaar gesteld. Is het je eerste keer?

Pauline Aegerter (22) uit Frankrijk was er vorige week ook en doet nu weer mee. Door haar stressvolle baan bij een start-up heeft ze veel last van haar nek, zegt ze, maar na de vorige les voelde ze zich de hele week relaxter en was de spanning in haar nek minder. "De volgende keer neem ik mijn vriend mee; hij is ook altijd gestrest."

Ook Soma, die al jaren hennepzaden teelt, is erbij en heeft voor de wiet gezorgd. Ondanks zijn ervaring met wiet en yoga combineerde hij de twee niet eerder. Terwijl het zo logisch is, zegt hij. "Het is heel positief om tegelijk te doen, extra ontspannend." Wiet heeft vele toepassingen, zegt hij, wijzend op zijn paarse broek. "Gemaakt van hennep. Weed will change the world."

Taboesfeer

Het initiatief voor de avond komt van Lisa Bancroft (51), die als proef vier ganja yogalessen organiseert in Zaal 100. "Het is een experiment, ik ben heel benieuwd hoe mensen erop reageren", zegt ze. Voor de promotie vertrouwt ze op ouderwetse flyers die ze in de buurt verspreidt en op mond-tot-mondreclame, want via Facebook mag ze het evenement niet promoten. "Zodra ze het woord 'cannabis' zien, wordt het weggehaald."

Ondanks dat recreatief gebruik van wiet op steeds meer plekken in de wereld wordt gelegaliseerd en in Amsterdam al sinds de jaren 70 wordt gedoogd, valt het Bancroft op dat het gebruik van wiet zich nog altijd in de taboesfeer bevindt. "Zeker voor een stad als Amsterdam, dat toch bekendstaat om het tolerante drugsbeleid, is dat opvallend."

'Deze les is een experiment, ik ben heel benieuwd hoe mensen erop reageren'
Lisa BancroftInitiatiefneemster ganja yogalessen

Volgens haar komt dat doordat Amsterdammers wiet zien als iets wat vooral toeristen gebruiken. "Wiet is niet echt onderdeel van de Nederlandse cultuur, maar van de toeristencultuur. Amsterdammers zien vervolgens die toeristen aan de verkeerde kant van de weg fietsen en denken dan: wiet is niets voor mij." Als Nederlanders al wiet gebruiken, is het vooral in de partysfeer, zegt Bancroft.

Ze zouden niet snel op het idee komen op cannabis en yoga te combineren. Dat idee komt dan ook overwaaien uit de Verenigde Staten, waar Bancroft toevallig ook vandaan komt. Met een van de eerste openbare ganja yogadocenten, Dee Dussault, heeft ze twee keer contact gehad over de lessen. Dussault organiseert ganja yoga in San Francisco, waar wiet sinds 2016 legaal is, maar ze gaf haar lessen al lang daarvoor.

Wiet en yoga zijn historisch met elkaar verbonden, schrijft Dussault in haar boek Ganja Yoga, dat vorig jaar uitkwam. In de sutra’s, de teksten waarin de yogaleer wordt beschreven, wordt het gebruik van 'kruiden' aanbevolen voor yogi's. Volgens Dussault is het aannemelijk dat daarmee cannabis wordt bedoeld. Niet iedereen is het met haar eens: andere yoga-experts zeggen dat met 'kruiden' ook kardemom bedoeld zou kunnen zijn.

Tegenhanger

Voor Bancroft is het minder belangrijk of yoga een historische connectie heeft met cannabis, ze wil vooral een relaxte sfeer creëren waarin iedereen yoga kan doen op een manier die hij of zij wil. Vorig jaar probeerde ze een heleboel lessen uit in Amsterdam en een van de dingen die haar opvielen, was dat die vaak heel gestructureerd zijn. "Soms zo erg dat ik me bezwaard voelde als ik moest niezen of wilde opstaan." Ze benadrukt dat sommige mensen juist behoefte kunnen hebben aan die structuur, maar dat ze met ganja yoga een tegenhanger wil aanbieden.

De yoga die docent Ilma la Bella vanavond geeft, is dan ook een rustige vorm van yoga, yin yoga, die geschikter is voor mensen die high zijn dan andere vormen waarbij je meer kracht moet uitoefenen of snel door verschillende poses heen beweegt. De eerste helft van de les verloopt behoorlijk als een 'normale' yogales: La Bella geeft instructies en de groep volgt. "De sfeer is serieuzer dan bij de eerste les", zegt ze na afloop. "Toen kwamen we in een soort collectieve lachbui terecht, ook heel leuk."

'In de eerste les kwamen we in een soort collectieve lachbui terecht – ook heel leuk'
Ilma la Bella,Yogadocent

In het tweede deel van de les – er wordt even gepauzeerd om water te drinken en chocola te eten – is de sfeer spontaner. Ineens zegt La Bella: "We doen even iets heel anders: acroyoga." Twee aan twee doen de deelnemers yogaoefeningen waarbij ze samen in balans moeten blijven, het leidt vanzelfsprekend tot hilariteit.

Daarna verschuift de focus weer naar rustige oefeningen, meditatie, ademhaling en individuele balansoefeningen, waarbij bijna niemand rechtop blijft staan. Op de vraag of het lastiger is om stoned les te geven, zegt La Bella: "Het is anders, maar ik ga op mijn gevoel af. Ik geef al dertig jaar les, ik kan wel improviseren."

Positieve gedachten

In de kring rond de kaarsen na de les, waarin iedereen iets mag zeggen, zijn de reacties verschillend, maar overwegend positief. Het was makkelijker om je te concentreren, zegt iemand. Een ander voegt toe dat hij denkt nu vaker yoga te gaan doen. Over de combinatie lijkt iedereen tevreden. Een deelnemer: "Ik was ontspannen en had alleen maar positieve gedachten."