Direct naar artikelinhoud
Syrië

Israëlisch leger meldt "verdachte Iraanse activiteiten" na terugtrekking Trump uit Iran-deal

F-15's van het IDF (Israel Defence Force).Beeld AFP

Het Israëlisch leger aan de grens met Syrië is in de hoogste staat van paraatheid gebracht na "verdachte activiteiten van het Iraanse leger in Syrië."

"Maak de schuilkelders klaar voor gebruik", liet het Israëlisch opperbevel haar troepen in de Syrische Golan-hoogte, bezet door Israël, weten. Net voor de bekendmaking van Trump, dat de VS zich zullen terugtrekken uit de Iran-deal, bemerkte Israël namelijk "abnormale militaire activiteit van het Iraanse leger in Syrië."

In een verklaring laat het Israëlisch leger weten dat de "defensiesystemen" paraat staan en het IDF (Israel Defence Force) "in hoogste staat van paraatheid is gebracht voor een aanval."  Volgens Israëlische media is het de eerste keer tijdens de Syrische burgeroorlog dat Israëlische schuilkelders klaargemaakt moeten worden.

Volgens lokale media heeft Israël luchtafweersgeschut voor korte afstandsraketten klaargezet, wat een anticipatie op een aanval met mortieren of artillerie doet vermoeden.

Hoewel Israël officieel neutraal is in het conflict, voerde het al meerdere militaire acties uit op Syrisch grondgebied, vooral op luchthavens en basissen van Iraanse milities. Israël beschuldigt Iran er namelijk van een militaire poot aan de grond te willen krijgen in Syrië, vlakbij de Israëlische grens. 

Iran beschuldigt Israël er dan weer van verantwoordlijk te zijn voor de luchtaanval van 9 april op een Syrische luchthaven, waarbij zeven leden van een Iraanse militie omkwamen. Israël verwacht sindsdien een militaire tegenreactie. "We zullen meteen reageren op elke aanval op ons grondgebied", laat premier Netanyahu weten.