© Joris Herregod

STANDPUNT. De Mechelse worsteling met de niet-uitgestoken hand illustreert de spanningen in de samenleving

Wie ze precies zijn, weten we niet, maar er is dus een koppel in Mechelen dat alsnog zal mogen trouwen. Eerst hadden ze het stadhuis onverrichter zake weer moeten verlaten omdat de Mechelse N-VA-schepen Marc Hendrickx het huwelijk niet wilde voltrekken toen bleek dat de bruid hem de hand niet wilde schudden. Er zal wel geen feest meer geweest zijn die dag in de bewuste familie.

Dirk Hendrikx

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) steunde zijn schepen aanvankelijk. Hij wil wel verbindend zijn en de diversiteit alle ruimte geven, maar er moeten ook regels en principes gerespecteerd worden. Je wil ook niet dat het krachtdadig verdedigen van onze basiswaarden een monopolie lijkt van de N-VA.

Er is echter geen wettige grond om iemand niet te huwen als ze geen hand geven. Ook als waarde is het voor discussie vatbaar. De Gentse filosoof Patrick Loobuyck noemt het geven van een hand een kwestie van etiquette en louter een pragmatische afspraak: “Je weigert geen huwelijk omdat iemand onbeleefd is in de ogen van de schepen.”

Het zat Kristof Calvo (Groen), coalitiepartner en spitsbroer van Somers, dan ook niet lekker. In een breedvoerig persbericht smeet hij de bal naar de ­N-VA-schepen: “Zo handelen en communiceren – het incident meteen op sociale media gooien - is even onbeleefd als het weigeren van een uitgestoken hand.” Ongeveer gelijktijdig maakte Bart Somers zijn bocht in een tweet: “We moeten het wettelijk recht op huwen steeds respecteren en samen zoeken naar een oplossing.”

De reactie van schepen Hendrickx daarna was volledig volgens het onverzettelijke N-VA-boekje: “Ik zal niet zwichten bij de eerste heisa. Ik blijf mijn aanpak trouw, en ik ga niet toegeven, nooit.”

De Mechelse worsteling met de niet-uitgestoken hand, kort na de struikeling van Kris Peeters over de orthodox-joodse terughoudendheid in het handenschudden, illustreert de spanningen in de samenleving. Voor politici die zich duidelijk links (zoals Groen) of duidelijk rechts (N-VA) bevinden, is het relatief makkelijk laveren in het grote identiteits- en waardedebat. Voor wie meer in het centrum zit en rechten en plichten probeert te verzoenen, is het een halsbrekende opgave.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER