© VDB

Yellow Tigers mogen koffers voor EK pakken

De Belgische nationale vrouwenvolleyploeg heeft zich zaterdagavond (zonder te spelen) verzekerd van een plaats op het EK 2017 in Azerbeidzjan en Georgië. Door het 3-1 verlies van eerste achtervolger Spanje tegen Frankrijk zijn de Yellow Tigers zeker van groepswinst en het EK-ticket.

België had eerder op de dag in Antwerpen tegen Bosnië-Herzegovina (3-0) een vijfde opeenvolgende zege geboekt, de tweede in de Lotto Arena. Donderdag haalden ze het met 3-0 van Frankrijk. Vorige week wonnen de Tigers in Bordeaux van Frankrijk (3-1), Spanje (3-2) en Bosnië-Herzegovina (3-0).

Zondag (17u30) zouden ze tegen Spanje om de eerste plaats in poule B spelen, maar door de winst van de Fransen wordt het voor de ploeg van coach Gert Vande Broek een wedstrijd zonder belang.

Nog geen zekerheid over EK volleybal voor Red Dragons

© VDB

De Belgische volleybalmannen hebben zich (nog) niet kunnen verzekeren van een plaats op het EK 2017 in Polen. Voor eigen volk in Antwerpen verloren de Red Dragons zaterdagavond met 0-3 van Griekenland. De setstanden waren 25-19, 25-22 en 25-21.

Griekenland begon geconcentreerd en gemotiveerd aan de wedstrijd. Tzourits was in de eerste set goed voor 10 punten en daar kon zelfs het Belgisch blok niks aan verhelpen. Koumentakis en Fragkos tekenden voor de eerste setwinst.

Het beterde er niet op voor de Red Dragons en bij 2-7 ging Baeyens over tot enkele wissels: Valkiers en Cox kwamen in. Zij hielpen, samen met Lecat, de kloof wel kleiner maken, maar helemaal dicht kregen ze die niet, opnieuw door acht punten van Tzourits.

Ook in de derde set was er licht voordeel voor de Grieken met de bont gekleurde Protopsaltis in één van de hoofdrollen. Op het einde van de set leken de Belgen, gedreven door 5.000 welwillende supporters, nog dichterbij te komen langs Rousseaux, Van de Voorde en Cox, maar toen de Antwerpenaar twee keer werd afgeblokt, waren de Red Dragons eraan voor de moeite.

Voor de ploeg van coach Dominique Baeyens was het de eerste verliespartij na vier opeenvolgende zeges. Vorige week zetten de Dragons in het Griekse Kozani achtereenvolgens Griekenland (3-0), Oekraïne (3-2) en Moldavië (3-0) opzij. Dit weekend wordt in de Lotto Arena in Antwerpen het tweede deel van het kwalificatieluik, met de terugwedstrijden, afgewerkt. Vrijdagavond klopten de Belgen Oekraïne met 3-0. Twee jaar geleden eindigde België op het vorige EK in Bulgarije en Italië als tiende.

“Verdiende zege van de Grieken”, erkende bondscoach Baeyens. “Ze lieten ons nooit in de match komen, maar de situatie is nu duidelijk: zondag winnen van Moldavië met 3-0 of 3-1. Voor het toernooi had ik voor deze situatie durven tekenen.”

Speelden voor België: Deroo 7, Coolman 1, Tuerlinckx 10, Rousseaux 9, Van de Voorde 6, D’Hulst. Libero: Ribbens. Kwamen in: Lecat 1, Verhees 4, Valkiers 1, Cox 4.

De groepswinnaar plaatst zich voor het EK 2017, de tweede moet naar de barrages. Zondag om 15u treffen de Dragons in hun laatste wedstrijd hekkensluiter Moldavië. Concurrent Griekenland, ook goed voor vier zeges, speelt om 20u tegen Oekraïne.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer