Direct naar artikelinhoud
Boeken

Nieuw: Dave Eggers schrijft een jeugdboek!

Illustratie uit 'De tunnels. © Aaron RenierBeeld Dave Eggers

De veelvuldig geprezen Dave Eggers, bekend van romans als Wat is de Wat en De cirkel, waagt zich aan een lijvig jeugdboek dat bulkt van mysterie, actie en spanning.

De twaalfjarige Gran Bloempjes – voluit Graniet Bloempjes geheten – verhuist tegen zijn zin naar het onooglijke dorp Carrousel. Zijn vader hoopt er een vaste baan te vinden, want het gezin Bloempjes kan amper de eindjes aan elkaar knopen. Zijn moeder zit sinds een ongeval in een rolstoel, en er is ook nog Grans kleine zus, Maisie, die zich het liefst uitgeeft voor een jankende poes.

Grans leventje, niet helemaal vrij van zorgen, wordt compleet overhoop gegooid wanneer hij op de Carrousel Middelbare School de mysterieuze Catalina Catalan ontmoet, een wijsneuzige meid met steeds hetzelfde besmeurde T-shirt en dito schoenen, en verdacht vaak afwezig tijdens de lessen.

Wanneer Gran haar op een dag volgt, ontdekt hij haar geheim: met een zilveren deurkruk kan Catalina zomaar een gat openen in een heuvel. Onder het dorp Carrousel loopt namelijk een indrukwekkend netwerk van onderaardse gangen en tunnels. Geen geheime schuilplaats of iets van die orde. De tunnels zijn uitgegraven door de Holtes, een gevaarte van woeste winden dat de aarde van binnenuit helemaal uitholt en overal zinkgaten veroorzaakt. Waardoor de bewoners van Carrousel in levensgevaar zijn.

Jammer dat Eggers met al het vertelplezier het innerlijke leven van zijn helden gaandeweg nogal uit het oog verliest

Maar dat is buiten de moed en het doorzettingsvermogen van Catalina én Gran Bloempjes gerekend.

10 jaar broeden

Dave Eggers beweert in een communiqué dat hij pakweg tien jaar heeft gebroed op dit verhaal en ervan droomde een boek te schrijven dat hij zelf als tienjarige niet zou kunnen wegleggen.

En het moet gezegd, De tunnels is in al zijn originaliteit behoorlijk doorwrocht en heeft iets van een pageturner. Het vertelplezier en de beeldrijke fantasie spatten bij wijlen van de bladzijden. Je voelt haast fysiek wat Gran doormaakt wanneer hij zich met de moed der wanhoop in veiligheid probeert te brengen als de razende Holtes hem op de hielen zitten, of wanneer hij in de geleende rolstoel van zijn moeder een hobbelige heuvel afdondert. Daar is de meester-verteller helemaal op dreef

Jammer dat hij gaandeweg het innerlijk leven van zijn helden nogal uit het oog verliest, in het voordeel van nog eens een verhaalwending, en zich genoodzaakt voelt om de mentale humus die aan de basis ligt van zijn vertelling expliciet te maken. ‘Als je verdriet hebt gevoeld, herken je verdriet in anderen. En als je verdriet in anderen kunt herkennen, voel je je verplicht hen te helpen’, zo laat hij Catalina Gran overtuigen om toch door te gaan.

Mooie woorden, zeker, maar omdat Eggers zo graag een lans wil breken voor de kracht van empathie, komen zijn protagonisten wel eens ongeloofwaardig volwassen en filosofisch uit de hoek. Ook het behoorlijk gezwollen happy end doet denken aan een sentimentele Disney-film.

Geen foutloos parcours dus, deze eerste worp voor het jonge volkje. Wel een vaak meeslepend, geëngageerd en soms ook verrassend geestig leesavontuur.

Dave Eggers, met illustraties van Aaron Renier, 'De tunnels', Moon, 346 p., 16,99 euro. Vertaling Karin Pijl. 11+Beeld RV