Direct naar artikelinhoud
Turkije

Bijna 2 miljoen mensen zeggen "genoeg is genoeg" tegen Erdogan

Turkse president Recep Tayyip Erdogan.Beeld AP

In Turkije is een tweet tegen president Erdogan geëxplodeerd waarvoor hij zelf de voorzet heeft gegeven. "Genoeg is genoeg" werd niet alleen in Turkije maar wereldwijd op Twitter het populairste onderwerp met meer dan 1,9 miljoen (re)tweets.

Erdogan zei in een toespraak tot zijn fractie in het parlement over de verkiezingscampagne van de oppositie: "Hun enige doel is om Recep Tayyip Erdogan ten val te brengen. Onze natie heeft ons gekozen als burgemeester (van Istanboel), premier, president. Alleen als onze natie zegt 'tamam' (genoeg) dan zullen we opstappen."

Meteen daarna begonnen de eerste tweets te verschijnen met als belangrijkste woord #TAMAM. Ook alle partijleiders van de tot nu toe hopeloos verdeelde oppositie verenigden zich achter 'Genoeg is genoeg'.

"Het is tijd. Genoeg!", schreef parlementslid Muharrem Ince, de belangrijkste kandidaat van de oppositie die het bij de vervroegde presidentsverkiezingen van 24 juni opneemt tegen Erdogan. "We willen democratie en daarom zeggen we #tamam tegen Erdogan", aldus een van de Turken op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

Betogers gearresteerd

In een van de wijken van Istanboel volgde een spontane demonstratie van tegenstanders van Erdogan met op het spandoek TAMAM. Tien betogers werden door de politie gearresteerd.

Inmiddels bekritiseren AKP-activisten en de woordvoerder van de AKP de TAMAM-campagne als een initiatief van PKK sympathisanten, en van Gülenisten, die verantwoordelijk worden gehouden voor de mislukte militaire staatsgreep in de zomer van 2016.

Mahir Ünal, de woordvoerder van de regerende AK-partij, noemt de critici ‘toetsenbordhelden’. ,,Ze weten niet wat stembussen betekenen. We zien elkaar op de avond van de verkiezingen op 24 juni.''

Aanhangers van Erdogan zijn inmiddels een tegenactie gestart met als hashtag DEVAM, Ga Door!