© BELGA

Dit is de nieuwe handelswijze van Mechelen rond voltrekken van huwelijken na ruzie binnen bestuur

Met mensen die aangeven bij het huwelijk geen hand te willen geven aan de schepen, zal de stad Mechelen een gesprek daarover aangaan met het koppel, waarin de visie van de stad zal worden overgebracht. De stad zal het huwelijk wettelijk niets in de weg kunnen leggen, maar het lid van het schepencollege dat het huwelijk niet wenst te voltrekken, zal zich door een collega kunnen vervangen. Die nieuwe handelswijze legde de stad Mechelen woensdag vast na de heisa die eerder deze week was ontstaan.

JoRo

Het begon allemaal afgelopen maandag toen bekend raakte dat eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA) een huwelijk weigerde te voltrekken toen de bruid hem geen hand wenste te schudden. Aanvankelijk kreeg Hendrickx de steun van burgemeester Bart Somers (Open Vld), maar dinsdag zette hij schepen Hendrickx alsnog in de wind door te stellen dat een huwelijk in feite niet ontzegd kan worden om deze reden. Hendrickx reageerde daarop verontwaardigd over afspraken van coalitiegenoten die in zijn ogen niet werden nageleefd.

STANDPUNT. De Mechelse worsteling met de niet-uitgestoken hand illustreert de spanningen in de samenleving

Woensdag dan volgde een persbericht van het schepencollege, ondertekend door burgemeester Bart Somers, waarin een nieuwe handelswijze rond het voltrekken van huwelijken uit de doeken wordt gedaan.

De stad waakt erover dat in Mechelen meisjes dezelfde kansen krijgen als jongens en dat ze niet uitgesloten worden van het maatschappelijk leven, zo staat te lezen in de bestuursakkoord dat in het begin van de legislatuur werd gemaakt. Vanuit het streven naar gendergelijkheid, wil het stadsbestuur het weigeren van een hand aan iemand niet herleiden tot een loutere discussie cultuurpatronen en tradities.

LEES OOK: Bart Somers wil dialoog aangaan, schepen die huwelijk weigerde ontkent dat hij inging tegen afspraken

Nieuwe handelswijze

De nieuwe handelswijze die het schepencollege voortaan zal toepassen is gestoeld op die visie. “Wanneer mensen die willen huwen bij de aangifte ervan duidelijk maken dat ze geen hand geven aan een persoon van een andere sekse, wordt met deze mensen uitdrukkelijk en op voorhand een gesprek gevoerd”, zo luidt het. “Tijdens dat gesprek lichten we de visie van de stad op samenleven toe, leggen we het belang van het geven van een hand uit als teken van beleefdheid en/of respect en trachten we door middel van een intense dialoog met deze mensen hun houding aan te passen.”

Wat nu als dat gesprek niet het gewenste resultaat oplevert?

“De stad Mechelen heeft dan toch de wettelijke verplichting om dit huwelijk te laten plaatsvinden. Het respect voor de rechtsstaat, het fundament van onze aller vrijheid en van ons gedeeld samenlevingsmodel, legt dit op. Tijdens deze huwelijksverbintenis kan melding worden gemaakt van de principes inzake samenleven van mannen en vrouwen die in onze stad gelden.”

En wat als een lid van het schepencollege een bezwaar heeft om dit huwelijk te voltrekken?

“De burgemeester of zijn vervanger uit het college neemt het dan van de bevoegde schepen over. Uiteindelijk heeft het college van burgemeester en schepenen de verantwoordelijkheid dat de stad haar wettelijke verplichtingen nakomt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER