© Olivier Matthys

Piloten Brussels Airlines zetten door met staking, mogelijk ook staking bij De Lijn en spoor

De vakbonden bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines roepen de piloten op om maandag en woensdag het werk neer te leggen. Het ziet er bovendien sterk naar uit dat er vanaf 17 mei acties zullen zijn bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn en ook de nieuwe spoorvakbond dreigt met stakingen in mei en juni.

Brussels Airlines

De vakbonden bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines roepen de piloten op om maandag 14 en woensdag 16 mei het werk neer te leggen. Een vergadering met de directie woensdagnamiddag leverde geen vooruitgang op in het conflict rond lonen, pensioen en de balans tussen werk en privé, zo werd vernomen bij de bonden.

“We hadden de directie eerder deze week opgeroepen om met een concreet voorstel te komen, maar dat kwam er tijdens de vergadering niet”, zegt Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC-NVK. “We kunnen niet blijven wachten.”

“Enorm teleurgesteld”, reageerde ook Filip Lemberechts van de liberale vakbond ACLVB na afloop van de vergadering. “De directie verdaagt de inhoudelijke gesprekken naar maandag (wanneer er een nieuwe verzoeningsprocedure wordt opgestart, red.). Dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

De bonden dienden een stakingsaanzegging in, nadat de piloten een voorstel van de directie met grote meerderheid hadden verworpen. Er was staking mogelijk vanaf vrijdag 11 mei, maar er is voor gekozen om de passagiers tijdens het weekend rond Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart niet te storen, aldus Buekenhout.

De staking woensdag valt samen met de ruimere vakbondsbetoging tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel in Brussel.

Nieuwe spoorvakbond

Een nieuwe vakbond bij de spoorwegen, Metisp-Protect, heeft woensdag een stakingsaanzegging ingediend. De aanzegging loopt een maand vanaf 28 mei. Volgens voorzitter Mohammed Benyaich zijn er vier actieperiodes mogelijk: 28-29 mei, 4-6 juni, 13-15 juni en 18-19 juni.

De kleine vakbond, een afsplitsing van ACOD Spoor, gaat niet akkoord met het voorstel van de directie voor 3.600 treinbestuurders. De directie stelde 150 euro bruto opslag voor en wil het aantal compensatie- en kredietdagen verminderen, klinkt het. Vierennegentig procent van de werknemers ging niet akkoord. Voor de treinbestuurders zou er een jaar opzegperiode komen bij vertrek als compensatie voor de twintig maanden durende opleiding.

De drie spoorbonden gingen globaal akkoord met de voorwaarden, maar Metisp-Protect dus niet. “Dit heeft niets te zien met een herwaardering”, aldus vicevoorzitter Etienne Hoet.

Staking bij De Lijn?

Het ziet er sterk naar uit dat er vanaf 17 mei acties zullen zijn bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn. Dat zegt de liberale vakbond, nadat was bekend geraakt dat de directie alleen met de christelijke vakbond gaat onderhandelen over de nieuwe structuur.

“De keuze van de directie om besprekingen te voeren met één vakbond is zonder meer ‘opmerkelijk’ en is niet van aard om de gemoederen te bedaren, wel integendeel. Door deze houding wordt de aangekondigde staking van volgende week haast onvermijdelijk”, stelt ACLVB in een persbericht.

De vakbond was naar eigen zeggen bereid om verder te onderhandelen, maar stelde één voorwaarde: “dat de directie haar voorstel van reorganisatie bijstuurt op het vlak van begeleiding en ondersteuning van de chauffeurs”. Dat deed ze dus niet.

ACLVB en de socialistische vakbond ACOD dienden eerder al een stakingsaanzegging in, waarbij er acties mogelijk zijn van 17 mei tot en met 20 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER