Kan springende spin helpen bij de ontwikkeling van microrobots?

Britse wetenschappers die onderzoek voeren naar de mechanische bewegingen vanĀ de springende spin Phidippus regius willen hun inzichten gebruikenĀ bij deĀ ontwikkeling van microrobots.

Een team van vijf wetenschappers van de Universiteit van Manchester onderzocht de mechanische bewegingen die spinnen maken wanneer ze springen. Spinnen uit de familie van de Phidippus regius zijn erg dankbare studieobjecten: ze kunnen vanuit staande start zesĀ keer de afstand van hun lichaamslengte ver springen. Ter vergelijking: een volwassen mens kan slechts 1,5 keer de afstand van de eigen lichaamslengte ver springen. De kracht die de spinnen op hun poten zetten om zich af te zetten voorĀ een sprong kan vijfĀ keer het lichaamsgewicht van de spin dragen.

Tijdens de onderzoeken naar de springbeweging bijĀ dit typeĀ spinnenĀ zijnĀ de onderzoekers er in geslaagd om Ć©Ć©n spin, genaamd Kim, op bevel te laten springen. Ze lieten de spin springen van op verschillende hoogtes en afstanden. Aan de hand van een 3D CT-scan konden de wetenschappers de lichaamsstructuur van de spinachtige digitaal reconstrueren. Mustafa Nabawi van de School of Mechanical, Aerospace and Civil Engineering (MACE)Ā hoopt de bevindingen uit het onderzoek uit te kunnen breiden naar andere onderzoeksgebieden zoals robotica.

Het volledige onderzoek kan je hier terugvinden.

Meest gelezen