Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Privéadvocaat Trump kreeg half miljoen van bedrijf dat banden heeft met Russische oligarch

Michael Cohen, de advocaat van Donald TrumpBeeld Photo News

Michael Cohen, de privéadvocaat van president Donald Trump, heeft volgens The New York Times en CNN bijna een half miljoen euro gekregen van een Amerikaans bedrijf dat banden heeft met de Russische oligarch Viktor Vekselberg. De Russische miljardair werd eerder dit jaar door het team van speciaal aanklager Robert Mueller verhoord in verband met de betalingen.

Muellers medewerkers hielden Vekselberg aan voor verhoor toen hij met zijn privévliegtuig in de Verenigde Staten arriveerde. Wat het verhoor heeft opgeleverd, is onbekend. Maar alleen al het feit dat Mueller belangstelling heeft voor Vekselberg, duidt erop dat de speciaal aanklager nog steeds druk bezig is met zijn onderzoek naar de mogelijke contacten tussen de Russen en het team van Donald Trump.

Vekselberg stond ook op het lijstje van personen die de Democraten in de onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden aan de tand wilden voelen. Maar volgens de Democraten stak de Republikeinse commissievoorzitter Devin Nunes daar een stokje voor.

Cohen ontving het geld op de rekening van een bedrijfje, Essential Consultants, dat hij ook gebruikte om Stormy Daniels af te kopen. De pornoactrice kreeg 130 duizend dollar van Cohen in ruil voor haar zwijgen over een ontmoeting waarbij ze seks had met Trump. De president heeft dat steeds tegengesproken, maar gaf vorige week wel toe dat hij Cohen later had gecompenseerd voor het bedrag dat deze ‘uit eigen zak’ had betaald.

500 duizend dollar

Uit documenten die Michael Avenatti, de advocaat van Stormy Daniels, publiceerde, blijkt dat Essential Consultants vorig jaar 500 duizend dollar ontving van Columbus Nova, een beleggingsvehikel van Renova Groep, het concern van Vekselberg. Columbus Nova staat onder leiding van de Amerikaan Andrew Intrater, een neef van de Russische oligarch.

Intrater schonk vorig jaar een kwart miljoen dollar voor de organisatie van de inhuldiging van president Trump, plus nog eens 35 duizend dollar voor de herverkiezing van Trump. Vekselberg  was een van de gasten bij Trumps inhuldiging vorig jaar januari. Vorige maand werd hij door de VS op een sanctielijst gezet wegens zijn nauwe banden met president Poetin.

Columbus Nova ontkent dat het geld dat Cohen ontving afkomstig was van Vekselberg. Volgens een advocaat van het bedrijf huurde Columbus Nova Cohen in als adviseur voor mogelijke investeringen in vastgoed en andere zakelijke projecten. "Berichten dat Viktor Vekselberg Columbus Nova gebruikte als een doorgeefluik voor betalingen aan Michael Cohen zijn niet waar", aldus de advocaat.

Mogelijke beschuldiging

Hij wees er verder op dat het bedrijf volledig in handen is van Amerikanen. Kennelijk probeert het bedrijf zich daarmee in te dekken tegen de mogelijke beschuldiging dat het de regels voor campagnebijdragen heeft geschonden: buitenlandse bijdragen zijn verboden.

Tot woede van president Trump deed de FBI onlangs een inval bij Cohen waarbij de politie allerlei gegevens in beslag nam. Daarbij ging het onder meer over het zwijggeld voor Stormy Daniels. Die betaling kan mogelijk worden gezien als een illegale bijdrage aan de verkiezingscampagne van Trump: als zij vlak voor de verkiezingen haar mond had opengedaan, had dat hem misschien stemmen gekost.

Uit de documenten waarop CNN en The New York Times de hand wisten te leggen, blijkt dat Cohen zich overigens door een hele reeks bedrijven liet betalen. Van het Amerikaanse telecombedrijf AT&T kreeg hij eind vorig jaar 200 duizend dollar. Het bedrijf wacht nog op toestemming van de rechter voor de overname van Time Warner, waarmee ruim zeventig miljard euro is gemoeid. Het ministerie van Justitie had daar bezwaar tegen gemaakt, maar volgens AT&T deed Cohen geen lobbywerk voor het bedrijf.

Ook de Koreaanse vliegtuigbouwer Korea Aerospace Industries, die samen met Lockheed Martin aast op een miljardencontract van het Pentagon voor de productie van een militair toestel, had Cohen op de loonlijst staan voor 150 duizend dollar.