Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Negatief rapport over Grote Moskee Brussel

De Grote Moskee van Brussel.Beeld Photo News

De Moslimexecutieve erkent de imamopleiding aan de Grote Moskee van Brussel niet. De in ons land erkende moskeeën hebben geen imams die deze opleiding gevolgd hebben, zegt de Moslimexecutieve in een reactie op het rapport van het OCAD, het orgaan dat de dreigingsanalyse in ons land coördineert. 

en

In het vertrouwelijke rapport zegt het OCAD dat sommige Saoedische handboeken die in de Grote Moskee in Brussel gebruikt worden bij de opleiding van imams, antisemitisch zijn en oproepen tot de jihad. Zo is er sprake van een oorlog tegen iedereen die de sharia - de islamitische wet - niet gehoorzaamt. Homoseksuelen moeten gestraft worden en joden worden er op een mensonterende manier beschreven.

De Grote Moskee werd destijds in concessie gegeven aan Saoedi-Arabië. De onderzoekcommissie naar de aanslagen van 22 maart deed de aanbeveling om die concessie te verbreken, omdat het salafo-wahabisme, een radicale strekking binnen de islam, er werd beleden. De regering heeft die aanbeveling uitgevoerd in maart, waardoor de concessie over een jaar is opgezegd. Daarna neemt de Moslimexecutieve, samen met een lokale geloofsgemeenschap, het beheer van de Grote Moskee over.

Rapport

De opvolgingscommissie na de aanslagen van 22 maart zal volgende week - achter gesloten deuren - het rapport bespreken dat het OCAD heeft opgesteld over de imamopleiding aan de Grote Moskee in Brussel. Leden van die commissie zijn onder de indruk van de inhoud van dat rapport. "We hebben te maken met gevallen van aanzet tot haat, antisemitisme, xenofobie, homohaat, geweld. We komen op crimineel terrein", zegt Richard Miller (MR).

"Dit is een zeer choquerend rapport", zegt Georges Dallemagne (cdH). Hij wil weten waar de handboeken verspreid werden en wie de opleiding aan de Grote Moskee heeft gevolgd.

België en buurlanden

Volgens het rapport zijn "de religieuze handboeken van salafistische strekking (..) wijdverspreid in België en in de buurlanden, zowel in de reële als in de virtuele wereld", dankzij de ongelimiteerde financiële en technologische middelen waarover Saoedi-Arabië en de Golfstaten beschikken. Het rapport merkt op dat er geen land bestaat waarin Saoedi-Arabië nog geen geld gegeven heeft aan lokale geloofsgemeenschappen.

Het rapport merkt op dat het Centre Islamique et Culturel de Belgique (CICB), dat nu nog in de Grote Moskee huist, wellicht elders in België zal proberen zijn activiteiten verder te zetten nadat het beheer van de Grote Moskee wordt overgelaten aan de Moslimexecutieve en een lokale geloofsgemeenschap.

David Weytsman, fractieleider van de MR in de Brusselse gemeenteraad, vindt dat de school van de Grote Moskee meteen gesloten moet worden. Hij zal burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) hierover aanspreken.

Verschillende leden van de opvolgingscommissie vinden overigens dat een aantal aanbevelingen uit het rapport van de onderzoekscommissie aanslagen niet snel genoeg uitgevoerd worden. Laurette Onkelinx (PS) vindt dat dit onder meer het geval is voor de oprichting van een kruispuntbank voor de veiligheid, waar politie, justitie, veiligheidsdiensten en andere diensten beter informatie kunnen delen. Ook een gezamenlijk platform voor de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst laat volgens Onkelinx op zich wachten. Volgens de meerderheid wordt daar wel degelijk vooruitgang geboekt. 

Belgische islam

De Moslimexecutieve benadrukt nu dat ze "zich ertoe verbindt haar verantwoordelijkheden op te nemen in de ontwikkeling en uitbouw van een Belgische islam: een open islam die verankerd is in de Belgische en Europese democratische context", zegt voorzitter Salah Echallaoui.

Vanaf volgend academiejaar zou er een nieuw opleidingscentrum voor imams en islamconsulenten moeten zijn. De leerkrachten islam in de scholen worden nu gevormd aan hogescholen en universiteiten. De Moslimexecutieve heeft een overeenkomst gesloten met de gevangenisdirecties om erover te waken dat de islamitische boeken die gevangenen krijgen niet radicaal van aard zijn.