Direct naar artikelinhoud
Europese Unie

Macron verwijt Trump subtiel dat hij Europa de weg wil wijzen

De Franse president Emmanuel Macron spreekt studenten toe aan de Technische Universiteit van Noord Rijn-Westfalen.Beeld AFP

In het Duitse Aken heeft de Franse president Emmanuel Macron gisteren de prestigieuze Karelprijs in ontvangst genomen. Macron werd gelauwerd voor zijn Europese visie en 'leiderschap' in de strijd tegen nationalisme en isolationisme. Hij greep de gelegenheid aan om subtiel uit te halen naar zijn Amerikaanse en Duitse collega-staatsleiders.

"Als we aanvaarden dat andere grote mogendheden, ook bondgenoten die ons bijstonden in de meest zware tijden, zich in een positie stellen dat ze beslissen over onze diplomatie, onze veiligheid en ons zelfs de grootste risico's laten lopen, dan zijn we niet langer volledig soeverein." Met die subtiele vingerwijzing reageerde de Franse president Emmanuel Macron na het krijgen van de Karelprijs op de Amerikaanse beslissing om uit het nucleair akkoord met Iran te stappen.

Ze schijnen dan wel goed overeen te komen, tijdens zijn dankwoord liet de Franse president het niet na om uit te halen naar de Amerikaanse president Donald Trump. "Wij hebben ervoor gekozen om te bouwen aan vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten", aldus Macron. "Andere mogendheden hebben ervoor gekozen hun eigen beloftes niet na te komen. Moeten wij daarom verzaken aan onze eigen keuze?" 

'Fetisjisme'

Minstens even opvallend was dat Macron de ceremonie ook aangreep om zijn voorstel voor een eurobegroting te verdedigen en een aanval te lanceren op de Duitse "fetisj" voor begrotingsoverschotten. Niet in het minst omdat Duits bondskanselier Angela Merkel hem er vlak voor nog had bewierookt en naast hem stond. De Fransman meent dat hogere Duitse uitgaven de rest van de eurozone een economische impuls zullen geven. "Duitsland mag geen eeuwig fetisjisme met begrotingsoverschotten en handelsoverschotten hebben, want die gaan ten koste van anderen."

De Franse president Emmanuel Macron (l.) naast de Duitse bondskanselier Angela Merkel (r.).Beeld AFP

In bevlogen toespraken brak hij onder meer een lans voor een aparte begroting en een minister van Financiën voor de eurozone . "Ik geloof in een veel ambitieuzere Europese begroting (...) Ik geloof in een meer geïntegreerde eurozone, met een eigen begroting die voor investeringen en convergentie zorgt", stelde hij in zijn aanvaardingstoespraak.

'Als we aanvaarden dat andere grote mogendheden zich in een positie stellen dat ze beslissen over onze diplomatie en onze veiligheid, dan zijn we niet langer volledig soeverein'
Emmanuel MacronFranse president

Merkel had voordien dus de geestdrift en moed van Macron geprezen. "Je barst van ideeën en hebt met nieuwe voorstellen het Europese debat een nieuw elan gegeven", stelde de bondskanselier, die erkende dat Europa "een omwenteling" nodig heeft. Desondanks hebben de Duits-Franse onderhandelingen over de eurozone vooralsnog geen resultaat opgeleverd. In Berlijn is men beducht voor een eurobegroting en andere maatregelen die ertoe kunnen leiden dat Duitsland zou opdraaien voor financieel minder sterke landen in de muntunie. Tegen juni hopen Macron en Merkel gemeenschappelijke voorstellen op tafel te leggen.

'Vader van Europa'

De Karelprijs is vernoemd naar Karel de Grote. De prijs gaat elk jaar naar iemand die zich naar het voorbeeld van Karel De Grote, 'de vader van Europa', inzet voor de Europese eenheid. Macron treedt in de voetsporen van onder meer Angela Merkel, Herman Van Rompuy, Jean-Claude Juncker en paus Franciscus. Macron won vorig jaar de Franse presidentsverkiezingen met een uitgesproken Europese agenda.