Direct naar artikelinhoud

SpaceX moet lancering raket uitstellen

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft de lancering van de Falcon 9-raket met aan boord de eerste commerciële lading ooit uitgesteld wegens een technisch mankement.Beeld AP

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft de lancering van de Falcon 9-raket met aan boord de eerste commerciële lading ooit uitgesteld. De raket zou een satelliet voor de regering van Bangladesh in een baan rond de aarde moeten brengen.

De reden van het afbreken van de lancering was een "technisch mankement." De lancering stond gepland op donderdag rond 18.00 uur (lokale tijd) vanaf Kennedy Space Center in Cape Canaveral, maar deze werd minder dan een minuut voor gepland vertrek stopgezet.

SpaceX noemde nog geen nieuw tijdstip voor een tweede lanceerpoging, maar zegt dat het minimaal 24 uur gaat duren voordat de problemen zijn opgelost.

Verbeterde versie

Het type raket dat het ruimtevaartbedrijf gebruikt is een verbeterde versie van het type Falcon 9. Het grootste gedeelte van de raket is bedoeld om tot tien keer opnieuw te gebruiken. 

Vorige maand moest een lancering van hetzelfde type raket 48 uur worden uitgesteld vanwege problemen met het navigatiesysteem.

Een wel gelukte lancering vorige maand.Beeld Photo News