Direct naar artikelinhoud
Transmigranten

Transmigranten ontvluchten Noordstation na gespierde uitspraken minister Jambon

In de loop van donderdagochtend keerde enkele tientallen transmigranten terug naar de omgeving van Brussel-Noord.Beeld Tim Dirven

Vanaf komende maandag worden grootschalige politieacties verwacht tegen de transmigranten die in en rond het Brusselse Noordstation kamperen. Maar de gespierde aankondiging van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) eerder deze week dat er donderdag al extra acties zouden zijn, overtuigde het overgrote deel van de gelukzoekers woensdagavond om met de hulp van het Burgerplatform voor Vluchtelingen elders onderdak te zoeken.

De vloer van het Brusselse Noordstation lag er gisterochtend vuil en verlaten bij. Her en der lag er afval van de voedselbedeling voor de transmigranten van de avond voordien, maar de gestrande gelukzoekers zelf waren er in de vroege ochtend niet te bespeuren. Van een massale politie-ontplooiing was evenmin sprake.

Minister Jambon kondigde vlak voor Hemelvaart aan dat er gecoördineerde politieacties zouden komen om de omgeving van het Brusselse Noordstation “terug te geven aan de reiziger” en er "de veiligheid te garanderen”.

Meer vrijwilligers

Ongeveer 600 transmigranten kampeerden sinds de sluiting van de winteropvang in het stationsgebouw, tot onvrede van de handelaars en een deel van de pendelaars. Na de aankondiging van Jambon over een grotere politie-inzet in en rond het station waren ze plotseling verdwenen. 

“Heel wat mensen  hebben opnieuw hun huis opengesteld om de transmigranten op te vangen”, vertelt Mehdi Kassou, woordvoerder van het Burgerplatform voor Vluchtelingen. “Eigenlijk zijn er sinds de sluiting van de georganiseerde winteropvang alleen maar vrijwilligers bij gekomen. Maar afgelopen nacht (van woensdag op donderdag, red.) haalden we een nieuw record met maar liefst 488 migranten die bij een gastgezin sliepen.” 

'Eigenlijk zijn er sinds de sluiting van de georganiseerde winteropvang alleen maar vrijwilligers bij gekomen'
Mehdi Kassou, Burgerplatform voor Vluchtelingen

Afgelopen winter kon dagelijks slechts een driehonderdtal bij gastgezinnen overnachten. “Een klein deel, zo’n vijftig migranten, kon nergens terecht en bracht de nacht rond het station en in het park door”, weet Kassou.

Het zijn die mensen die gisteren als eersten in de loop van de voormiddag terug naar het Noordstation kwamen. Met mondjesmaat dikte hun aantal verder aan, waarna de politie tot drie keer toe een patrouille langs stuurde om de transmigranten aan te manen het stationsgebouw te verlaten. 

Meer vrijwilligers
Beeld Tim Dirven

Arrestaties kwamen er voorlopig niet. “De eerste grote actie zou pas maandag gebeuren, volgens onze info”, verklapt Kassou. “Niet echt onverwacht: gisteren was het een feestdag, er is het verlengde weekend. Op zulke dagen is de politiecapaciteit beperkt.”

Gesloten asielcentrum

Als het vanaf maandag tot arrestaties komt, zullen de transmigranten die geen asielprocedure willen opstarten volgens Jambon naar een gesloten asielcentrum worden gebracht. “Daar zullen ze blijven tot ze per vliegtuig uitgezet worden”, aldus de N-VA’er. 

“De transmigranten van het Noordstation krijgen absolute prioriteit. Elke dag worden mensen die nu al in zo’n centrum zitten, teruggevlogen naar hun land van herkomst. De plaatsen die vrijkomen zullen de transmigranten van Brussel-Noord krijgen. Omdat de huidige asielcentra tegen hun plafond zitten, zullen we gefaseerd te werk gaan, en dat werk volhouden zolang nodig blijkt. Op termijn komt er 50 procent extra opvangcapaciteit bij voor illegalen, door de nieuwe gesloten asielcentra die deze regering laat bouwen.”

Gesloten asielcentrum
Beeld Tim Dirven

Over de situatie van de transmigranten bestaat al geruime tijd onenigheid tussen lokale Brusselse politici en de federale regering. Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt dat Brussel de regering tegenwerkt en een 'knuffelpolitiek' voert om kiezers van allochtone origine niet tegen het hoofd te stoten. 

'Elke dag worden mensen die een gesloten asielcentrum zitten, teruggevlogen naar hun land van herkomst. De plaatsen die vrijkomen, zullen de transmigranten van Brussel-Noord krijgen'
Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken

De Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) sloeg terug door te zeggen dat  "elke migrant in het Noordstation een bewijs is dat de asielpolitiek van Francken en Jambon faalt". Dit plan zou de gemoederen moeten bedaren.

Die hoop uit ook Jambon in een tweet. "Ik zou aan @BClerfayt willen vragen te stoppen met politieke spelletjes te spelen en aan een zeel te trekken. Laten we nu gewoon zorgen dat we Brussel-Noord (en omgeving) opnieuw netjes krijgen. We zullen komende weken bewijzen dat de politieacties op het terrein effect hebben."

Gesloten asielcentrum
Beeld Tim Dirven