Direct naar artikelinhoud
LHBT+

Ruim 40 procent holebi's voelt zich niet veilig op school

Beeld ter illustratie.Beeld EPA

Meer dan vier op de tien holebi's voelen zich onveilig op school wegens hun geaardheid. Een kwart krijgt zelfs af te rekenen met fysiek geweld. Dat blijkt uit een grote bevraging bij Vlaamse holebi- en transgenderscholieren. Dat bericht de VRT.

Elke twee jaar voert de Columbia University uit New York een onderzoek naar het welzijn bij de scholieren binnen de LGBT+-gemeenschap (Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender). Voor het eerst werd datzelfde onderzoek ook in Vlaanderen gedaan, in samenwerking met holebi- en transgenderkoepel Çavaria.

Uit het onderzoek blijkt dat nog veel LGBT+-leerlingen zich niet goed in hun vel voelen op school. Ruim 40 procent van hen zegt er zich onveilig te voelen omwille van zijn of haar geaardheid. Bij een derde is dat omwille van zijn of haar genderexpressie. Een kwart van hen vermijdt daarom zelfs kleedkamers bij de lessen lichamelijke opvoeding, of was daarom de afgelopen maand minstens één dag afwezig.

'We zijn toch geschrokken van de cijfers'
Jeroen BorghsWoordvoerder Çavaria

Zowat alle ondervraagde jongeren geeft aan negatieve opmerkingen te hebben gekregen. Opvallend is dat tien procent aangeeft dat die opmerkingen zelfs van leerkrachten komen.

Ook fysiek geweld

Bij een kwart van de ondervraagde leerlingen bleef het niet bij verbaal geweld, maar kwam er ook fysiek geweld aan te pas. Drieënveertig procent was al het slachtoffer van seksuele intimidatie of seksuele toespelingen.

"We zijn toch geschrokken van de cijfers", reageert Jeroen Borghs van Çavaria bij VRT. De vereniging vraagt om holebi- en transgenderthema's op te nemen in het leerplan.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) reageert dat thema's die ingaan tegen homofobie al vervat zitten in de eindtermen. Al geeft ze ook aan de leerkrachtenopleiding te zullen hervormen om toekomstige leerkrachten beter te leren omgaan met diversiteit. "Iedere jongere verdient het om zich veilig te kunnen voelen op school", klinkt het nog.

'Iedere jongere verdient het om zich veilig te kunnen voelen op school'
Hilde CrevitsMinister van Onderwijs (CD&V)

Net vandaag presenteert staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) met een nieuw 'Interfederaal Actieplan tegen discriminatie en geweld ten aanzien van lhbti-personen'. Alle regeringen in ons land hebben eraan meegewerkt.