Direct naar artikelinhoud
Afval

N-VA: "Te veel gaten in afvalplan Schauvliege"

Recyclable garbage consisting of glass, plastic, metal and paper.Beeld thinkstock

N-VA is niet overtuigd van het afvalplan waaraan Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) de laatste hand legt. Schauvliege wil de industrie via statiegeld aansporen om minder plastic te gebruiken. "Nu ontspringen nog te veel producenten de dans."

Onze afvalberg is te groot, daar is iedereen het over eens. Daarom wil minister Schauvliege de industrie laten betalen voor het opruimen van de verpakkingen die ze verspreidt. Coalitiepartner N-VA is echter niet overtuigd van het afvalplan dat op tafel ligt. "Dit gaat niet ver genoeg", zegt Vlaams Parlementslid Bart Nevens. "Wij gaan voor een circulaire economie waarbij afval een nieuwe grondstof wordt. Zo'n systeem moet waterdicht zijn, maar in dit plan zijn nog te veel gaten."

Grootste doorn in het oog is het statiegeld dat Schauvliege wil invoeren op blikjes en plastic flessen, samen goed voor zo'n 40 procent van ons zwerfvuil. Producenten zouden 0,50 eurocent per blikje betalen en 1,50 eurocent per flesje. 

Bart Nevens, Vlaams Parlementslid voor N-VA.Beeld N-VA

N-VA vreest dat door het statiegeld de pmd-zak op de helling komt te staan. Drankverpakkingen zijn immers goed voor meer dan de helft van het gewicht van die pmd-zak. "Dit is een oplossing voor drankverpakkingen maar niet voor al de rest dat aan de kant van de weg belandt: sigarettenpeuken, sigarettenverpakkingen, kauwgum... Die producenten ontspringen allemaal de dans", zegt Nevens. 

'Dit afvalplan gaat niet ver genoeg'
Bart NevensVlaams Parlementslid Bart Nevens (N-VA-

Dat Schauvliege de pmd-zak wil uitbreiden naar alle recycleerbare afval en andere plastic voorwerpen is volgens N-VA een goede zaak. Dat had volgens Nevens al veel eerder moeten gebeuren. Maar statiegeld gaat volgens hem niet samen met zo'n uitgebreide blauwe zak, "omdat je dan de zaken die iets waard zijn eruit haalt".

Taks regionaliseren

Schauvliege hanteert het motto 'de vervuiler betaalt'. Ze wil een verpakkingsfonds oprichten waarbij de industrie opdraait voor de productie van niet-recycleerbare verpakkingen. Het fonds moet onder meer de kosten voor het opruimen van zwerfvuil door de overheid dekken en onderzoek naar minder en meer recycleerbare verpakkingen financieren.

Joke Schauvliege.Beeld BELGA

Fedpack, de federatie van de verpakkingsindustrie, verzet zich echter tegen hogere bijdragen. Volgens voorzitter Jan Goesaert betalen de producenten al voldoende. "Fost Plus heeft de tarieven begin dit jaar al fel opgetrokken. De bijdragen vanuit de sector zijn gemiddeld met de helft gestegen." Fedpack ziet meer in een sensibiliseringscampagne bij de bevolking.

'Fost Plus heeft de tarieven begin dit jaar al fel opgetrokken. De bijdragen vanuit de sector zijn gemiddeld met de helft gestegen'
Jan GoesaertFedpack

N-VA is ervoor gewonnen om meer verantwoordelijkheid bij de producent te leggen, maar volgens Nevens is een verpakkingsfonds daarvoor niet de beste manier. Hij wil de reeds bestaande federale verpakkingstaks aanwenden. Die levert de federale overheid jaarlijks 320 miljoen euro op. "Maar die taks dient enkel om de staatskas te spijzen, en zorgt niet voor een oplossing voor het zwerfvuil." N-VA pleit er dan ook voor om de taks te regionaliseren, zodat Vlaanderen er zelf op kan toezien dat die ook leidt tot een kleinere afvalberg.

Open Vld reageert nog niet op Schauvlieges plan. "We bekijken dit nog in detail. Sowieso moet dit nog besproken worden binnen de regering", klinkt het. In het verleden toonden de liberalen zich, net als N-VA, al kritisch  voor het statiegeld.