Direct naar artikelinhoud
in het nieuws

Ongeziene sneer vanuit het Witte Huis en wat je vandaag verder moet weten

De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld AFP

Deze dagelijkse rubriek van De Morgen zet een overzicht van het nieuws en dingen waarover u aan het koffie-apparaat kan meepraten op een rij.

In het nieuws

1. De aanval op plastic is eindelijk ingezet

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege zal de industrie laten betalen voor het opruimen van de verpakkingen die ze verspreidt. Een aantal maatregelen waar ze aan denkt: de industrie aansporen om minder plastic te gebruiken via statiegeld, meer plastic via de blauwe pmd-zak recycleren en hogere sancties tegen zwerfvuil. Lees hoe Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) onze afvalberg verminderen.

De verantwoordelijke voor duurzaamheid bij Lidl schrijft in een opiniestuk dan weer dat er zonder plastic verpakking meer voedsel verloren gaat en dat is nog slechter voor het milieu: "Een komkommer omhuld in plastic folie is liefst drie keer langer houdbaar in de koelkast".

2. Italië op weg naar 'horrorscenario'

Silvio Berlusconi speelt weer een opmerkelijke rol. Hij trekt zich terug uit de coalitiegesprekken en plaveit zo het pad voor een onwaarschijnlijke regering in Italië. Europa-minnend Italië bereidt zich voor op het ergste.

3. Bart De Wever roept Antwerpen uit tot "veiligste grootstad van het land". Maar er is eigenlijk overal minder misdaad. En dat is niet dankzij politie of politiek.

Met de recentste statistieken in de hand riep Bart De Wever Antwerpen woensdag uit tot "veiligste grootstad van het land". In vergelijking met 2012 zijn bijna alle misdaadvormen aan het imploderen. Maar volgens criminologen is er iets wat korpschefs en burgemeesters ons vergeten te vertellen.

Bart De Wever.Beeld BELGA

4. Demir heeft nieuw actieplan tegen homofobie klaar

Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) heeft het nieuwe interfederaal actieplan tegen homo- en transfobie klaar. Zal dat plan geweld tegen lhbt'ers minder onbestraft laten? Experts betwijfelen het.

5. Ongeziene sneer vanuit het Witte Huis

Een communicatiemedewerker in het Witte Huis heeft de ernstig zieke Amerikaanse senator John McCain zwaar beledigd. De medewerker heeft over McCain heeft gezegd dat "zijn mening er niet meer toe doet omdat hij binnenkort toch doodgaat". Een commentator op tv-zender Fox Business maakte het overigens nog bonter.

6. Meer politieke spanning dan ooit op het Eurovisiesongfestival

Wie wint het Eurovisiesongfestival morgen? Zeker is alvast dat de Chinezen het niet live kunnen aanschouwen. Nadat de eerste halve finale in China gecensureerd werd, verloren ze de uitzendrechten. En zo wordt ook deze editie van de liedjeswedstrijd weer politiek gekleurd.

Kandidaten van het Eurovisiesongfestival.Beeld AP

☕ Aan het koffie-apparaat

🐅 Gezin stapt uit auto en wordt beslopen door jachtluipaarden in Beekse Bergen

"Jezus! Dat kind, neen! Doe normaal, man! What the fuck!": onwaarschijnlijke beelden van Franse toeristen in het safaripark de Beekse Bergen.

De dieren besluipen de bezoekers langs achter.Beeld Youtube

⛺ Een tentenbouwer is failliet, en dat is slecht nieuws voor festivalgangers

Slecht nieuws voor de tienduizenden festivalgangers aan het begin van het festivalseizoen. Het relatief onbekende G3 Presents, dat de tijdelijke accommodatie bij tientallen festivals verzorgt, is failliet. En dat kan gevolgen hebben voor de festivals deze zomer.

Ontvang elke dag een update van wat je moet weten voor je gaat eten. Schrijf je in op onze nieuwsbrief: