Direct naar artikelinhoud
Irak

Amnesty International is tegen doodstraf Belgische IS-strijder: "Hij moet eerlijk proces krijgen”

Tarik Jadaoun.Beeld RV

Tarik Jadaoun, een van de bekendste nog levende Belgische leden van de terroristische organisatie Islamitische Staat, krijgt allicht deze maand te horen of hij de doodstraf krijgt. Gisteren startte zijn proces in Irak. Amnesty International is tegen de doodstraf van de IS-strijder. 

“Amnesty International is tegen de doodstraf, omdat dat een wrede, onmenselijke manier van handelen is. Wij komen op tegen de doodstraf. Waar ook ter wereld en wat de veroordeelde ook mag gedaan hebben. Dus ja, ook voor Tarik Jadaoun”, zegt Wies De Graeve, directeur Amnesty International Vlaanderen.

Gisteren moest Jadaoun voor het eerst voor de rechtbank in Bagdad verschijnen. De man, die ook bekend is onder de strijdersnaam Abu Hamza Al-Belgiki, was in 2014 toegetreden tot IS. Vorig jaar werd hij gearresteerd tijdens de slag om Mosoel, de voormalige “hoofdstad” van IS in Irak. Volgens de aanklacht moet hij zich verantwoorden voor “lidmaatschap van IS” en het uitvoeren van “aanvallen”. Jadaoun maakte ook video's waarin hij opriep aanslagen te plegen in België en Frankrijk. Hij riskeert de doodstraf.

Eerlijk proces

Amnesty International is er althans tegen. "Pas op”, zegt Wies De Graeve, “wij zeggen niet dat Tarik niet voor de rechter moet verschijnen - hier of in Irak. We zeggen ook niet dat hij geen straf moet krijgen. Met dat aspect moeien wij ons niet. Maar het proces moet eerlijk gevoerd worden de doodstraf mag nooit de einduitkomst zijn."