Direct naar artikelinhoud
Gletsjers

Al dertig procent van de Nieuw-Zeelandse gletsjers gesmolten: "Dit jaar is het ergste ooit"

Met een vliegtuigje vliegen de wetenschappers over de gletsjers om er beelden van te kunnen maken.Beeld Dave Allen, National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA)

Na een warme zomer met verscheidene temperatuurrecords zijn de gletsjers in Nieuw-Zeeland dramatisch gekrompen. Dat zegt het Nieuw-Zeelandse National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA). Zij zagen de totale oppervlakte aan gletsjers op het Zuidereiland de afgelopen veertig jaar met een derde afnemen.

Het NIWA bestudeert sinds 1977 elk jaar de toestand van meer dan vijftig gletsjers op het Zuidereiland in de zogenoemde Glacier Snowline Survey. Dat doen ze in maart, na het einde van de zomer op Nieuw-Zeeland.

Volgens het NIWA hebben de Nieuw-Zeelandse gletsjers sinds de eerste metingen veertig jaar geleden al dertig procent van hun ijs verloren. "Dit jaar is het ergste dat we ooit gezien hebben", zegt glacioloog Trevor Chinn. "Tijdens de zomer is er zoveel gesmolten dat meer dan de helft van de gletsjers alle sneeuw die ze tijdens de vorige winter hebben verzameld en een deel van de sneeuw van die daarvoor, hebben verloren."

Lees verder onder de video.

Concreet maken ze vanuit kleine vliegtuigjes duizenden beelden van de gletsjers. Eerst en vooral kijken ze op gewone foto's naar de zogenoemde sneeuwfirnlijnen (Equilibrium Line Altitudes, ELA's) van de gletsjers. Die geven de grens aan waarboven de sneeuw blijft liggen. Hoe hoger de grens, hoe minder ijs uit de winter is blijven liggen. Daarnaast nemen ze verschillende infraroodbeelden van de gletsjers, waarmee ze hopen in de toekomst nog meer informatie te verzamelen.

Lees verder onder de foto.

Het is de bedoeling om de immense database aan foto's te digitaliseren en online te zetten, zodat iedereen ze kan bekijken. Tot dan kan u al een deel van de informatie terugvinden op hun website.

'Een gletsjer is de beste indicator voor klimaatverandering; je kunt over temperaturen discussiëren, maar een gletsjer liegt niet'
Andrew LorreyNIWA-klimaatwetenschapper

Opwarming van de aarde

"Het terugtrekken van de gletsjers in Nieuw-Zeeland volgt een globale trend; te wijten aan de opwarming van de aarde", zegt NIWA-klimaatwetenschapper Andrew Lorrey. "Een gletsjer is de beste indicator voor klimaatverandering die er is", zegt hij. "Je kunt over temperaturen discussiëren, maar een gletsjer liegt niet."

Een wetenschapper maakt foto's van de gletsjers vanuit een vliegtuigje.Beeld Dave Allen, National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA)