VIDEO. Bom uit Tweede Wereldoorlog onder drie miljoen kilo zand onschadelijk gemaakt

Tussen Itteren en Bunde, net over de grens met Lanaken, is vrijdagochtend een bom uit de Tweede Wereldoorlog zonder problemen onschadelijk gemaakt.

neac

De Amerikaanse bom werd gevonden bij de aanleg van een passeervak voor schepen in het Julianakanaal. Omdat het explosief een gevoelige ontsteker heeft, kon niet verplaatst worden. De Explosieven Opruimingsdienst van de Nederlandse Defensie moest dus een creatieve oplossing bedenken.

Er werd besloten om de bom onder een dikke laag zand gecontroleerd tot ontploffing te brengen. Daarvoor werd drie miljoen kilo zand in de vorm van een hoefijzer om de bom gelegd. Normaal gesproken heeft de 500-ponder een dodelijk bereik van bijna anderhalve kilometer. Met de afdekking wordt de straal beperkt tot ongeveer 250 meter.

Voor de zekerheid werd een gebied in de straal van 250 meter ontruimd, maar ondertussen mogen de buurtbewoners weer naar huis. Binnen het gebied grazende dieren zijn tijdelijk in een andere wei gezet. Ook scheepvaart, luchtverkeer en regulier wegverkeer zijn stilgelegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer