© Shutterstock

Helaas: spieren onthouden niet dat ze ooit getraind hebben

Dacht je dat je sneller aan spiermassa zou winnen als je vroeger veel trainde maar de laatste jaren de zetel boven de fitness verkoos? Vergeet dat maar, volgens een Zweeds onderzoek hebben onze spieren namelijk geen 'geheugen'.

flb

Het stond al langer vast dat een spier die niet meer wordt getraind of in beweging is stilaan vervalt. Zo zou op twee weken tijd tot soms wel de helft van de spiermassa en kracht verdwijnen als je bijvoorbeeld de hele tijd stilligt of in het gips zit. Maar de onderzoekers van het Karolinska-instituut in Stockholm wilden weten of spieren die voordien getraind waren na een rustpauze terug sneller krachtiger werden.

Daarvoor werd een experiment opgezet waarbij 23 vrijwilligers eerst drie maanden lang één been moesten trainen door vier keer per week een kwartier dat been te buigen en strekken. Na negen maanden stopten ze volledig met sporten. Vervolgens trainden 12 van die 23 proefpersonen nog eens drie maanden lang beide benen. Telkens werden bij de deelnemers stukjes spierweefsel weggenomen en daaruit bleek dat de spieren zich helemaal niets herinnerden van die eerste drie maanden.

Hoewel de onderzoekers dus tot de conclusie kwamen dat de spieren geen 'geheugen' hebben, ontdekten ze wel dat er in het eerder getrainde been een verandering in de genen plaatsvond. Verder onderzoek is in elk geval nog nodig, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer