Direct naar artikelinhoud
gezondheid

Steeds meer Belgen laten slaap onderzoeken

Steeds meer Belgen laten slaap onderzoeken
Beeld thinkstock

Steeds meer Belgen slapen zo slecht dat ze zich een nacht laten observeren in een ziekenhuis. Zo is het aantal slaaponderzoeken in vijf jaar met een derde gestegen. N-VA stelt nu voor om mensen tijdens zo'n onderzoek meer thuis te laten slapen, in plaats van in het ziekenhuis. "Een pak goedkoper en accurater."

Vijf jaar geleden werden er jaarlijks nog 45.359 slaaponderzoeken afgenomen in onze ziekenhuizen. In 2016 liep dat op tot 61.658, zo blijkt uit cijfers die Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA) opvroeg bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Voor een slaaponderzoek ga je een nachtje slapen in het ziekenhuis, compleet overplakt met elektrodes. Elke bloeddrukverhoging, hap naar adem en je hoeveelheid gesnurk wordt geregistreerd. Achteraf bekijkt een specialist je slaapcyclus, en hoor je of je bijvoorbeeld slaapapneu hebt. Daarbij stop je 's nachts geregeld een tiental seconden met ademen, vaak in combinatie met luid snurken. Naar schatting een half miljoen Belgen lijdt aan slaapapneu.

"Maar er zijn veel redenen om je slaap te laten onderzoeken", vertelt An Mariman, psychiater-somnoloog aan het Universitair Ziekenhuis van Gent. "Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een neurologische problematiek, zoals slaapwandelen. Of nachtelijke epilepsie." Dat er meer onderzoeken gebeuren is volgens haar dan ook een goed teken.

240 euro

Maar het toenemende aantal onderzoeken maakt dat ook de kosten voor de ziekteverzekering met een derde zijn gestegen, van 10,6 miljoen in 2012 naar bijna 15 miljoen in 2016. "Dat bedrag houdt echter alleen rekening met de terugbetaling van het slaaponderzoek zelf, zo'n 240 euro", legt Yoleen Van Camp (N-VA) uit. "Maar slaaponderzoeken worden altijd in de slaapcentra van de ziekenhuizen afgenomen. Er komt per onderzoek dus ook nog de ligdagprijs van het ziekenhuis bij, gemiddeld ruim 100 euro."

Volgens Van Camp kan dat dan ook wat goedkoper, zowel voor de ziekteverzekering als voor de patiënt. Ze stelt voor om ook thuis slaaponderzoeken te doen. "Dat gebeurt nu niet, omdat het niet terugbetaald wordt. Nochtans zouden we daardoor honderden euro's verblijfskosten kunnen uitsparen."

50 miljoen in vijf jaar, schat ze. "Bovendien zou het ook de onderzoeksresultaten verbeteren, want mensen slapen het natuurlijkst in hun thuisomgeving."

Volgens slaapspecialiste Mariman valt er zeker iets te zeggen voor thuisonderzoeken. "Een tiental jaar geleden, toen het nog terugbetaald werd, deden we die onderzoeken ook thuis", herinnert ze zich. "Het probleem was wel dat de elektrodes soms loskwamen. Maar ondertussen is die technologie al veel verbeterd."

'Als iemand die slaapwandelt bij ons komt slapen, is er videobewaking. Thuis heb je meestal geen camera'
Slaapspecialiste Mariman

Toch nuanceert ze ook. "Als iemand die slaapwandelt bij ons komt slapen, is er videobewaking. Thuis heb je meestal geen camera."

Hoe dan ook, minister van Volksgezondheid De Block blijft voorlopig zweren bij een onderzoek in het ziekenhuis. "De meting en observatie kan thuis niet even gesofisticeerd gebeuren", zegt de minister. "We gaan dus zeker niet besparen ten koste van de kwaliteit en de gezondheid van de mensen."