Direct naar artikelinhoud
Bende van Nijvel

Michel Libert dient klacht in wegens laster: "Ik zie hem in de rechtbank"

Michel LibertBeeld RV

"Ik ben razend", zegt Michel Libert. Hij wordt in een nieuwe getuigenis door een van zijn vroegere ondergeschikten bij de extreemrechtse WNP aangewezen als Reus van de Bende van Nijvel.

Hij werd eind jaren 80 al eens gearresteerd in het kader van het onderzoek naar Westland New Post (WNP), in 2014 nog eens door het huidige Bende-onderzoeksteam. En alles bij elkaar, zegt hij, "zijn sommige vragen mij al acht keer gesteld". Michel Libert (61) manifesteert zich de laatste jaren op blogs als de transparantie zelve over de activiteiten van WNP.

"Wij deden oefeningen, observaties, ook van grootwarenhuizen. En ik heb nooit iets anders gezegd dan dat het zou kunnen dat vanuit onze structuur de latere Bende van Nijvel is ontstaan, maar ik heb me niets te verwijten. Weet u waar ik zou zitten als ik er ook maar iets mee te maken had? In Zuid-Afrika of Zuid-Amerika. Er zijn andere mensen die zodra hun naam viel naar het verst mogelijke buitenland zijn gevlucht. Ik heb altijd mijn verantwoordelijkheid genomen en blijf dat doen."

Wat denkt u nu u het volledige relaas van de nieuwe getuige kon doorlezen?

"Ik weet niet wie die man is, ik kan er geen naam of gezicht op plakken. Ik ga ervan uit dat die persoon door mij of door iemand van de toenmalige WNP-leiding is gerekruteerd en op een van onze oefenkampen is terechtgekomen. Wat hij daarover vertelt bevat voor 60 procent waarheid en voor 40 procent absolute verzinsels."

Hij spreekt over een oefenkamp in het Zoniënwoud, in 1981.

"Dat zou perfect kunnen. We hebben in die periode veel oefenkampen gehad. Op heel veel verschillende locaties, ook in het Zoniënwoud. Nu was het ook niet zo dat we op die kampen met zijn drieën waren, met zijn vieren of met zijn achttienen. Ik herinner er mij een in 1980 waarvan het weekblad Humo ooit de aanwezigheidslijsten te pakken kreeg en publiceerde. Daar waren toen achtentachtig mensen. Met een 'code A' ook nog, wat wil zeggen dat we die als uiterst betrouwbaar beschouwden. We hielden die oefeningen in een context van vrees voor een Russische inval. Er is nooit een schot gelost, er is geen granaat gegooid, er is geen bazooka gebruikt."

De getuige zegt dat het hem begon te dagen dat er iets niet klopte toen men hem een ereteken overhandigde met daarop een adelaar en een hakenkruis.

"Dat lijkt me pure fantasie. Wij werkten bij het WNP met een keten van peterschappen. Wie drie of vier nieuwe rekruten binnenbracht, kon die zelf ook belonen. Het is de enige verklaring die ik kan hebben, dat iemand achter mijn rug zelf eretekens is beginnen maken. Maar dan nog. (zucht) Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk. We hadden in Londerzeel ooit een bijeenkomst met 250 mensen. Jonge gasten, zoals ikzelf toen, maar ook oud-strijders en oud-oostfronters. Mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor hun land hadden gevochten en graag hun ervaring ten dienste stelden van een groep die anticipeerde op de nieuwe vijand.

'Mijn naam kleeft al dertig jaar aan dit dossier. Ik ben zo transparant als ik maar zijn kan, en toch komt het iedere keer weer terug'
Michel Libert

"Er is die dag in Londerzeel een incident geweest met een paar oostfronters die een foto van hun Adolfke bij zich hadden. Ik heb me toen vreselijk kwaad gemaakt, en daar ruzie over gehad met Karl Delombaerde (Amerikaanse contraspion en medeoprichter van WNP, DDC). Ik heb toen die foto op de grond gegooid en met mijn schoen vertrappeld."

De getuige zegt ook dat u weleens uw haar in een zijstreep kamde en een snorretje onder uw neus tekende.

"Weet u wat mijn bijnaam was in het leger? Papa Schultz, naar die klungelige dikkerd in de tv-reeks over het krijgsgevangenenkamp Stalag 13. Heel erg populair in die tijd. Met officieren en onderofficieren deden wij weleens van die rollenspelletjes, en dan speelde ik inderdaad Adolf Hitler na. Om te lachen, welteverstaan."

'Dit is waarschijnlijk een mix van echte en gecreëerde herinneringen, maar ik wens de getuige een paar stierenkloten toe, want hij gaat die nodig hebben'
Michel Libert

Wel opvallend dat deze man zoiets dan toch weet?

"Ofwel heeft hij zich slecht uitgedrukt, ofwel is hij fout geciteerd. Maar dat doet er niet toe. De schade is aangericht. De fameuze robotfoto 19, waar ik op zou lijken, is twintig jaar geleden verspreid. Mijn naam kleeft al dertig jaar aan dit dossier. Ik ben zo transparant als ik maar zijn kan, en toch komt het iedere keer weer terug."

De advocaat zegt ook dat 'enkele weken' na zijn vertrek bij WNP, in 1981 blijkbaar, de aanslagen van de Bende van Nijvel zijn begonnen. De eerste warenhuisraid van de Bende was in 1983, toch?

"Nog eens: dit is een mix van echte en gecreëerde herinneringen, maar ik wens de getuige een paar stierenkloten toe, want hij gaat die nodig hebben. Ik ga hem dagvaarden met een klacht wegens laster en zie hem in de rechtbank."

Hoe gaat u dat doen? De man staat op zijn anonimiteit.

"Hij heeft toch een advocaat? De getuige zelf heeft blijkbaar deze week een verklaring bij de speurders afgelegd. Ik neem aan dat men mij daar op een dag mee gaat confronteren."

WNP zorgt al jaren voor tweespalt onder speurders

De WNP-piste, het idee dat de Bende van Nijvel een ontspoord uitvloeisel zou zijn van een eind jaren 70 gecreëerde geheime verzetsgroep, zaait al jaren tweespalt onder speurders. De eerste onthullingen over het bestaan van WNP, en telexdiefstallen bij de NAVO, dateren van de vroege jaren 80 en werden gedaan door wijlen Walter De Bock in De Morgen.

Onder ex-speurders, die in de jaren 80 en 90 op de WNP-piste zaten, overheerst intussen cynisme. "Het verbaast me dat er toch nog één oud-WNP'er rondliep die nog niet was ondervraagd", merkt een van hen op. "We hebben de afgelopen twintig jaar honderden getuigenissen als deze gehoord."

Volgens ex-speurders stond lang geleden al vast dat Libert met de aanslagen niets te maken had: "Hij was om te beginnen te klein om de reus te zijn."