© BELGA

© twitter

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Jonge Ecuadoriaan Richard Carapaz klimt naar zege in Giro, Froome haalt opgelucht adem na nieuwe val

De Ecuadoriaan Richard Carapaz heeft de achtste etappe in de Giro d’Italia gewonnen. In de witte trui van beste jongere kwam hij in de regen als eerste boven in Montevergine Di Mercogliano. Met Tosh Van der Sande was er een Belg mee in de ontsnapping van de dag maar de slotklim was er teveel aan voor hem. Chris Froome kwam voor de tweede keer in deze Giro ten val maar zonder erg, Simon Yates kwam nooit in de problemen en blijft leider.

vml

Na een lange, glooiende aanloop van 192 kilometer wachtte het peloton vandaag de 17 kilometer lange klim naar Montevergine Di Mercogliano, de plek waar Bart De Clercq in 2011 als neoprof de mooiste zege uit zijn carrière boekte.

Tosh Van der Sande in mooi gezelschap

Na een nerveus eerste koersuur geraakten dan toch acht renners op pad en er reed één Belg mee voorin: Tosh Van der Sande mocht van Lotto-Fix All zijn eigen kans gaan nadat hij eerder deze week al van onschatbare waarde was voor de ploeg in dienst van Wellens en Debusschere.

Mads Pedersen (Trek-Segafredo en de nummer twee uit de Ronde van Vlaanderen) moest de rol al vrij snel lossen in de kopgroep maar Van der Sande verkeerde nog in mooi gezelschap met Matej Mohoric (Bahrain-Merida), Jan Polanc (Team Emirates), Matteo Montaguti (AG2R), Rodolfo Torres (Androni Giocattoli - Sidermec), Davide Villella (Astana) en Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Achter de zeven koplopers leken de mannen van leider Simon Yates alles onder controle te hebben en Mitchelton-Scott hield er een strak tempo op na. Maar de vluchters bleken niet van de minsten en werkten goed samen, waardoor ze toch een maximale voorsprong van zes minuten wisten te versieren.

Van der Sande won de tussenspurt en boniseconden in Salerno en spijsde zo de al goed gevulde groepskas. Op 50 km van de finish fietsten ze nog steeds 4’55” voor het peloton uit, waardoor de hoop op een stunt groeide voorin.

Interessante slotklim... in de regen

Maar er wachtte dus nog de Montevergine Di Mercogliano, een klim van maar liefst 17,1 kilometer. Organisator RCS duidde de col aan als categorie 2: gemiddeld stijgt het 5 procent met een piek van 10 procent na ongeveer 4 km klimmen. Kortom, een echte “loper” dus.

In de aanloop naar de klim begon het voor het eerst in deze Giro te druppelen en namen Team Sky en Katusha het commando even over. Meteen slonk de voorsprong naar twee en halve minuut aan de voet van de klim...

Van der Sande moet lossen

De regen zorgde voor extra nervositeit, voorin liet Van der Sande aanvankelijk een sterke indruk en onze landgenoot besefte dat er niet mocht worden getalmd. Met nog dertien kilometer te klimmen probeerde Mohoric als eerste weg te geraken maar onze landgenoot liet dat niet zomaar gebeuren. Hij betaalde die inspanningen echter cash en op elf kilometer van de streep moest hij de betere klimmers voorin laten gaan: dat waren de Nederlander Bouwman, de Italiaan Montaguti en de Slovenen Polanc en Mohoric.

LEES OOK: Tosh Van der Sande toont zich in Giro: “Ik koerste om te winnen”

Op acht kilometer was hun voorsprong op het jagende peloton met nog alle favorieten echter al gezakt onder de minuut. Het zou een nerveus secondenspel worden tot op de streep...

Froome onderuit, Sky reageert meteen

Op zes kilometer ging Chris Froome in een bocht plots onderuit, zijn tweede val al deze Giro nadat hij al tegen het asfalt smakte in de verkenning van de openingstijdrit. Deze keer leek hij er zonder schade vanaf te komen en de Brit kon snel weer aansluiten bij het peloton, maar het toonde de nervositeit die er heerste in het peloton onder het helse tempo van Michelton-Scott. Froome nam snel zijn plaats voorin weer in en meteen liet hij zijn ploegmaats op kop rijden: hij wilde duidelijk niet nog een keer achter de feiten aanhollen.

Op drie kilometer van de streep ging Bouwman voorin solo. Op het buitenblad anticipeerde hij op aanvallen van de topfavorieten, die al waren genaderd tot op 25 seconden onder het beulwerk van team Sky. Op één kilometer van de streep werd ook de laatste vluchter ingerekend...

Het was de Ecuadoriaan Richard Carapaz die in de witte trui van beste jongere alleen op zoek ging naar de zege. De 24-jarige Carapaz van Movistar sprintte naar boven en pakte de ritzege.

laden.....

Davide Formolo werd op zeven seconden tweede, voor Thibaut Pinot. Roze trui Simon Yates, Tom Dumoulin en Chris Froome kwamen met moegestreden maar duidelijk opgeluchte gezichten over de streep. In het algemeen klassement blijft Yates aan de leiding: de Brit heeft zestien seconden voorsprong op de Nederlander Tom Dumoulin. De Colombiaan Esteban Chaves is op 26 seconden derde.

Zondag finish op 2.135 meter hoogte

Op papier is etappe van morgen/zondag dé schok van het eerste gedeelte van deze Ronde van Italië. Vooraleer maandag te rusten is er eerst nog de Gran Sasso d’Italia. De streep ligt aan Campo Imperatore, midden dit natuurpark in de Apennijnen op 2.135 meter hoogte. De Giro gaf deze finish de titel Montagna Pantani mee, omdat de overleden antiheld er in 1999 een demonstratie opvoerde. Net voor de slotkilometer is er een zone van 13 procent. Wie hier een slechte dag heeft, is eraan voor de moeite.

Uitslag:

1. Richard Carapaz (Movistar Team)

2. Davide Formolo (BORA - hansgrohe) +7”

3. Thibaut Pinot (Groupama - FDJ)

4. Enrico Battaglin (Team LottoNL - Jumbo)

5. Simon Yates (Mitchelton - Scott)

6. Domenico Pozzovivo (Bahrain - Merida)

7. Esteban Chaves (Mitchelton - Scott)

8. Patrick Konrad (BORA - hansgrohe)

9. Michael Woods (Education First - Drapac)

10. Pello Bilbao (Astana Pro Team)

Stand:

1. Simon Yates (GBr/MTS) in 31u43:12 (gem. 40,863808km/u)

2. Tom Dumoulin (Ned/SUN) op 0:16

3. Esteban Chaves (Col/MTS) 0:26

4. Thibaut Pinot (Fra/GFC) 0:41

5. Domenico Pozzovivo (Ita/TBM) 0:43

6. Rohan Dennis (Aus/BMC) 0:53

7. Pello Bilbao (Spa/AST) 01:03

8. Richard Carapaz (Ecu/MOV) 01:06

9. Chris Froome (GBr/SKY) 01:10

10. George Bennett (NZe/TLJ) 01:11

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer