Direct naar artikelinhoud
Songfestival

Liveblog - Israël wint het Eurovisiesongfestival!

Netta.Beeld AP

De gedoodverfde favoriet, Netta uit Israël, heeft het waargemaakt. Ze troeft die andere topfavoriet, Cyprus af. Oostenrijk strandt op plek 3. Herlees hier onze indrukken en beoordelingen van 's werelds meest blinkende liedjesfestijn.

Live

  1. De gedoodverfde favoriet maakt het waar

    Ze werd getipt als de topfavoriet, en maakt het ook waar. Cyprus wordt tweede, Oostenrijk is derde. Volgend jaar trekt het circus naar Israël. 

    Beeld REUTERS
  2. Israël wint het Eurovisiesongfestival!

    Twitter bericht wordt geladen...

  3. Nog twee kandidaten

    Het gaat nog tussen Israël en Cyprus.

  4. Oostenrijk wordt afgeroepen

    Oostenrijker Sampson kreeg de meeste punten van de jury, maar het publiek kon zijn act minder smaken. Israël, Duitsland en Cyprus hebben nog punten tegoed. 

    Ook Italië. Kunnen zij voor een stunt zorgen?

    Twitter bericht wordt geladen...

  5. Ook Nederland valt snel af

    Een remonte dankzij het publiek zit er voor onze noorderburen niet in. Ze zullen eindigen in de middenmoot.

  6. Zweden gaat niet winnen

    Het land krijgt slechts 22 punten van het publiek, veel te weinig.

  7. Zo dadelijk de publieksstemmen

    Oostenrijk wint op basis van de jury-uitslagen, nipt van Zweden. Israël en Duitsland liggen op de loer. Cyprus is teruggevallen. Nederland blijft hangen in de middenmoot.

    Gooit de publieksstem de ranking nog overhoop?

    Twitter bericht wordt geladen...

  8. België geeft 12 punten aan Oostenrijk

    Halverwege de jury-uitslagen gaat Israël aan kop, op de voet gevolgd door Oostenrijk en Cyprus. Daarna volgen Zweden en Duitsland. 


  9. Jury

    Dit zijn eerst de jury-uitslagen. Frankrijk blijft na blitzstart steken op 12 punten, Zweden leidt voor Cyprus en Israël. 

  10. De eerste 12 punten gaan naar ...

    Frankrijk!

    Madame MonsieurBeeld AP
  11. De lijnen zijn dicht

    Stemmen kan niet meer. Tussentijds zagen de bookmakers Duitsland oprukken, terwijl Italië en Frankrijk zijn weggezakt. Vreemd!

    rvBeeld rv
  12. Mano a Mano

    Salvador Sobral, die het Songfestival vorig jaar met won, staat op het podium. Het was afwachten of dat lukte nadat de zanger herstelde van een zware hartoperatie. Hij zingt Mano a Mano en natuurlijk het winnende nummer van vorig jaar.

    Sobral en de Braziliaanse zanger Caetano Veloso tijdens de repetitie.Beeld EPA
  13. Als het aan ons ligt...

    .... dan gaat de winst naar Frankrijk. Aan deze landen hebben onze immer kritische deskundigen, Bart Eeckhout, Robin Broos, Sam Feys, en Karin Swartenbroux, de meeste punten gegeven:

    1. Frankrijk – 12 punten

    2. Italië – 10 punten

    3. Duitsland – 9 ptn

    4. Albanië – 8 ptn

    5. Slovenië – 7 ptn

    6. Oostenrijk – 6 ptn

    7. Israël – 5 ptn

    8. Ierland – 4 ptn

    9. Denemarken – 3 ptn

    10. Tsjechië – 2 ptn

    11. Finland – 1 ptn

  14. Volgend jaar Boef voor Nederland?

    Rapper Boef ziet het wel zitten om Waylon op te volgen als Nederlandse inzending voor het Songfestival. “Ze winnen nooit, als ze mij nou een keer uitnodigen, dan kunnen we daar verandering in brengen”, knipoogt de rapper.


  15. Stemmen!

    We hebben alle 26 acts gehad. Voor u begint te bellen, appen en sms'en: scroll nog eens door deze liveblog voor deskundige analyses. 

  16. 26. Italië

    Ermal Meta & Fabrizio Moro - Non Mi Avete Fatto Niente

    Eigenlijk zou deze wedstrijd erg eenvoudig moeten verlopen. Het Eurovisiesongfestival is een liedjesshow met 26 deelnemers en op het einde wint Italië. Ook dit jaar weer pakken de Italianen uit met een heerlijk klassiek chanson in de beste traditie van het schiereilandland. Stoer en gevoelig, romantisch en van schuurpapier: Non Mi Avete klinkt zo Italiaans dat de Jupiler op de bijzettafel spontaan verandert in een spritz. Wie, al was het maar een dag per jaar, houdt van Umberto Tozzi, Zucchero of Gianna Naninni, zal dit geweldig vinden. Van ons mogen Ermal en Fabrizio winnen, maar het gaat ook dit jaar weer (net) niet gebeuren. (BE)

    Onze score: 11/ 12

    Beeld Getty Images
  17. 25. Cyprus

    Eleni Foureira – Fuego

    Qua dynamische uitstraling zit Eleni Foureira ergens ter hoogte van Shakira. Dat is hoog, maar haar song reikt wel nog niet tot aan de enkels van de Beyoncé’s van deze wereld. Lenige Eleni wringt het lijf in danige bochten, maar net als de vertolkster heeft Fuego voorts weinig om het lijf. Volgens de bookmakers wordt dit zowaar de winnaar, maar volgens ons kan Cyprus kan er redelijk op vertrouwen dat het zijn recordaantal deelnames zonder overwinning ook dit jaar in stand houdt. Er wordt gedanst dat het een aard heeft , maar Fuego is zo’n nummer waarbij je je na twee minuten onwillekeurig gaat afvragen of iemand toch zeker de rookmelders in de zaal heeft uitgezet. (BE)

    Onze score: 4 / 12

    Beeld REUTERS
  18. 24. Ierland

    Ryan O'Shaughnessy – Together

    In de categorie ‘mooie, eenvoudige liedjes zonder tralala’ scoorde Ryan O’Shaughnessy in de halve finales nog eenvoudiger en met nog minder tralala dan onze Sennek. Lang verhaal kort: Ierland door, België (ten onrechte) niet. Typisch Ierse inzending: jongen met gitaar en falsetstem zingt hier en daar een ster van de hemel. Beetje té typisch om echt te beklijven. Al even charmant is de choreografie: het lijkt wel een paringsdans van twee homoseksuele egeltjes. Voorzichtig maar niet mis te verstaan. Ergens in een katholieke Ierse huiskamer rolt er een taboetje uit de kast. Dat is toch ook al dat. (BE)

    Onze score: 7/12

    Beeld AP
  19. 23. Nederland

    Waylon – Outlaw In ‘Em

    Ergens op de vlakte van Flevoland rijdt een eenzame cowboy rond. Nu ja, eenzaam. Rondom hem lopen vier gekleurde manskerels. Te voet, want het zijn gekleurde manskerels. De cowboy draagt een jasje met luipaardmotief. Omdat, wel euh…, luipaarden net als cowboys en gekleurde manskerels in een ver land wonen. Of zo. Om maar te zeggen: wie graag discussieert over culturele toeëigening kan met de act van Waylon namens Nederland een vierdaags symposium in Spitsbergen vullen. Laten we het toch maar gezellig proberen houden. FM-countryrockdeun ‘Outlaw In ‘Em’ ìs gezellig, zoals baancafés en tientonners op de parking in Groot-Bijgaarden gezellig zijn. Hier zou nu een mopje over de dansers van Waylon en transmigranten kunnen volgen, maar nogmaals: laten we het gezellig houden! (BE)

    Onze score: 6/12


    Beeld ANP
  20. 22. Israël

    Netta – Joy

    Wie was er eerst: Netta of het ei? Nu al heeft Israël veruit de drukst besproken deelnemer van het jaar. ‘Joy’ klinkt bij momenten als een combinatie van tune-yards, Katy Perry en de vogeltjesdans. Klinkt als Björk, kortom, en, hey, zo ziet Netta er ook wat uit (maar dan de helft jonger). Ons ding is dat niet per se, maar wie kinderen in huis heeft, heeft vast ook al de vraag gekregen om dat nummer van die mevrouw die een kip nadoet eens op te zoeken op youtube.

    Dit is dus wat ze noemen een favoriet. Niet helemaal onterecht. Netta zingt stevig door, de beschaafd militante #metoo-boodschap zorgt voor bonuspunten, en de performance is origineel. Dus ja, waarom ook niet? (BE)

    Onze score: 9/12

    Beeld AP
  21. 21. Hongarije

    AWS - Viszlát Nyár

    Metal op het Songfestival! Lordi wist er namens Finland ooit de hoofdvogel mee af te schieten. Gaat bij Hongarije niet gebeuren. Met de gemaskerde monsters van Lordi kon je lachen, met AWS niet. Geen cliché blijft ons bespaard uit het grote ‘Nu Metal voor Dummy’s’-handboek. Alle breaks, parlando-stukjes en vluchtig vuurwerk ten spijt: Linkin Park it is not. Naar verluidt zijn de jongens principieel tegen beroemd worden. We hebben goed nieuws voor hen: dat komt helemaal goed. Cringeworthy momentje met mogelijke impact op de darmflora: het punt waarop de band de zang even overneemt. (BE)

    Onze score: 3/ 12

    Beeld ANP
  22. 20. Zweden

    Benjamin Ingrosso – Dance You Off

    Mix 2 delen Justin Bieber (het hoge stemmetje), met een (te) klein scheutje Justin Timberlake (de smachtende kreetjes en dansmoves) en een deel Jimmy van Get Ready (de looks, het spijt ons maar het is niet anders) en je krijgt Benjamin Ingrosso. Aan een songfestivalinzending van Zweden val je je zelden een buil. Ook met dit aardige maar vlakke soulpopdeuntje is niks mis, maar nergens is er een haakje waar je aan blijft hangen. Vriendelijke jongen hoor, die Benjamin, maar wat ons betreft dancet hij nu al stilletjes off richting vergeethoek. (BE)

    Onze score: 5/12


    Beeld EPA
  23. 19. Moldavië

    DoReDoS – My Lucky Day

    Moldavië is geheel toevallig op het Songfestival beland en bracht dan maar deze act mee. Hun inzending is het antwoord op de vraag: wat heeft de afgelopen tien jaar op het Eurovisiesongfestival gewerkt en kunnen we dát nog meer cheesy maken? Het refrein klinkt veel te bekend en de act voelt vertrouwd aan: van de bewegende decorstukken tot de jongens die het meisje willen verleiden. U mag ervan denken wat u wil, maar voor ons loopt de stroop er net iets te veel af. (SF)

    3/12

    Beeld ANP
  24. Toch geen tweede keer Verenigd Koninkrijk

    SuRie had recht op een tweede kans, maar ze heeft besloten deze niet te benutten. Wat gebeurde er precies tijdens haar act:

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  25. 18. Bulgarije

    EQUINOX – Bones

    Bij Equinox staat zowat iedereen op het podium die je op een avond Eurovisiesongfestival verwacht, maar dan in één en dezelfde act. Het Bulgaarse vijftal lijkt zich te verliezen in de ernst en het gevoel voor drama dat tijdens het nummer zorgvuldig wordt opgebouwd. Voor wie eraan twijfelt, ze zingen: “Neem ons alstublieft au sérieux!”. Die wazige splitscreens en dramatische zwarte schermeffecten helpen daar helaas niet bij. Dat is jammer, want het nummer zelf klinkt goed en de stemmen worden netjes op elkaar gelegd. Maar ook: Sia heeft gebeld. Ze wil haar pruik terug. (SF)

    6/12

    Beeld AFP
  26. 17. Finland

    Saara Aalto – Monsters

    Een normaal mens kan niet aan een rad hangen, 360 graden draaien en luidkeels blijven zingen zonder zijn maaginhoud te verliezen. Saaro Aalto is geen normaal mens. Ze zingt over de monsters onder haar bed, waar ze nu geen schrik meer voor heeft. Diezelfde monsters zijn kort daarvoor allicht weggejaagd door haar dansers en hun enge pakjes. Ze kan hoog uithalen, deze koningin van Finland. We buigen – met respect, maar bovenaan zal ze niet eindigen. (SF)

    7/12

    Beeld EPA
  27. 16. Australië

    Jessica Mauboy – We Got Love

    De Australische Jessica Mauboy bezingt in haar nummer de liefde: een mooie, maar op een Eurovisiesongfestival niet zo uitzonderlijke, boodschap. Ze haalt daarbij alles uit de kast: een mooie lach, een krachtige stem, aanstekelijk enthousiasme, een leuk nummer en zelfs een glitterjurk. Maar het nummer komt pas écht op gang als Mauboy tegen het eind van het nummer vanuit het niets een initiatiesessie Zumba geeft. Let dan maar even op. Echt memorabel? Dat is Australië dit jaar helaas niet. (SF)

    6/12

    Beeld AP
  28. Vikingclichés en danspasjes

    Levert het Denemarken straks punten op?

    Twitter bericht wordt geladen...

  29. 15. Denemarken

    Rasmussen – Higher Ground

    Het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones komt pas in 2019 op het scherm. Dat is tergend lang wachten, beseft Denemarken ook. Vandaar dat ze dit jaar al vijf bebaarde mannen met lang haar het podium opsturen. Vijf wildlings die een zacht popnummer brengen, het is een schattig zicht. Teren op Vikingclichés is zelfs voor Denemarken een beetje lui, maar het werkt. Zeker wanneer onze vijf krijgers op het einde ook nog eens verzeild geraken in een sneeuwstorm. Het zijn schattige teddyberen, het nummer mag er zijn en de danspasjes zijn thuis gemakkelijk na te doen. En als dit niet slaagt, is er nog altijd die figurantenrol in Game of Thrones... (SF)

    8/12


    Beeld EPA
  30. 14. Tsjechië

    Mikolas Josef – Lie To Me

    Een gezellig zomers nummer met Jason Deruloliaans trompetgeschal, spastische danspasjes en een outfit waar Eugène Van Leemhuyzen iets van kan opsteken. Niets doet vermoeden dat ‘Lie To Me’ eigenlijk over keihard bedrog en overspel gaat. De beschuldigingen zijn dan ook netjes verpakt in bizar Engels: “I know you 'bop-whop-a-lu bop' on his wood bamboo”. Het Tsjechische antwoord op Justin Timberlake. Als tiener-Twitter het voor het zeggen had, eindigt deze vanavond heel hoog. (SF)

    7/12

    Beeld Getty Images
  31. 13. Frankrijk

    Madame Monsieur – Mercy

    Mercy. Zo simpel kan het zijn. Het duo Émilie Satt en Jean-Karl Lucas staan in eigen land bekend om hun catchy electro pop. Hun Eurovision-song houdt het midden met de eerder klassieke Euroballade. Wie dat perfect weet uit voeren, hoeft geen grote kanonnen in te zetten. Het nummer gaat zowaar over de vluchtelingencrisis, maar dat weet het duo aardig te verbergen onder de zwoele, gepolijste beats. Is dit het beste nummer van de avond? Het zal er niet ver vanaf zijn. Helaas is dat geen garantie op winst. (RB)

    Onze score: 11/12


    Beeld Getty Images
  32. 12. Albanië

    Eugent Bushpepa – Mall

    Soft-rock in het Albanees. Laat het ons zo samenvatten. Stel je voor dat Toto en Soundgarden een neefje hadden in Tirana, dan zou het klinken als Eugent Bushpapa. Pukkelpop hoeft niet meteen te gaan schuiven met de programmatie, maar een beetje cheap is soms ook wel lekker. Eugent Bushpepa heeft alles wat een degelijke Eurovision-performance kan gebruiken: een blinkend maatpak met open rug, daaronder een wit piratenhemd, en zwart-leren, met studs bezette armbandjes die zijn armlange tatoeages bedekken. Maar ook: krachtige stembanden die tijdens de bridge even falset kunnen overslaan. Vocaal is dit helemaal top: vlekkeloos en gepassioneerd. Geen idee waarover Bushpepa zingt. Maar ik geloof hem. (RB)

    Onze score: 10/12

  33. SuRie krijgt een herkansing

    De inzending van het Verenigd Koninkrijk krijgt wel degelijk een herkansing, straks na het laatste liedje.

  34. 11. Duitsland

    Michael Schulte – You Let Me Walk Alone

    Michael Schulte heeft goed geluisterd naar de emo-songs van The Script of Ed Sheeran. Nummers die het vast goed zouden doen bij een Eurovision-minnend publiek. ‘You Let Me Walk Alone’ vertelt het verhaal over het verlies van een vader. Een autobiografisch element dat de kwetsbaarheid van de zanger in de verf zet: dit is het materiaal waar tienerharten van breken. Wilder dan het rosse pornosnorretje van de zanger wordt het niet. Hoeft ook niet. De Duitsers slagen er wonderwel in de intimiteit van dit nummer te behouden. Een welgekomen moment van subtiliteit op een avond waar doorgaans alleen een vuurwerkkanon dat per ongeluk niet ontploft voor wat rust zorgt. Outsider! (RB)

    Onze score: 9/12


    Beeld REUTERS
  35. Wat liep er mis bij het Verenigd Koninkrijk?

    Een man uit het publiek pakte de microfoon van de Britse zangeres af. Die hoorde niet bij de show. BBC verwacht dat de zangeres een nieuwe kans krijgt, krijgen we straks nog eens “Storms won’t last for-e-e-e-ever”? 

    Twitter bericht wordt geladen...

  36. 10. Servië

    Sanja Ilić & Balkanika – Nova Deca

    De blokfluitlobby mag gerust zijn: de Balkan is hen ook dit jaar alweer niet vergeten. Behalve folk met fluit stopt Servië in de haar toegemeten drie minuten ook nog een kloeke koorzang, een balkanbeat-refrein en een zanger die over het podium beweegt met de souplesse van een vampier in Nachtwacht. Indrukwekkend dus, of toch als je zes jaar of jonger bent. Servië slaat hier opnieuw het platgereden pad in van de folkpop: de ’verrassende’ mix tussen traditioneel en modern. Anno 2018 is dat zo voorspelbaar als de 12 punten die ze ongetwijfeld zullen krijgen van Bosnië en Herzegovina. (RB)

    Onze score: 6/12


    Beeld EPA
  37. 9. Verenigd Koninkrijk

    SuRie – Storm

    Wij snappen de BBC niet meer. Aan de ene kant geven ze de EBU zakken vol ponden, zodat hun Eurovision-kandidaat rechtstreeks doorstoot naar de finale. Aan de andere kant lijken de Britten al jaren ‘bollocks’ te zeggen tegen het concours, bewijze hun bijzonder flauwe inzendingen. SuRie zingt niet onaardig, ze haalt ook alle noten. Maar voorts is ‘Storm’ alles net niet: de zangeres is net geen Lisa Stansfield of Dido, het liedje net geen Stock, Aitken & Waterman-hit. ’Storm’ is pijnlijk doorsnee, met een major platitude als refrein: “Storms won’t last for-e-e-e-ever.” Zouden ze dat al weten bij Greenpeace? (RB)

    Onze score: 2/12

  38. Koningin Elisabethwedstrijd

    Voor opera hoeft u vanavond niet bij Canvas te zijn. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  39. 8. Portugal

    Cláudia Pascoal – O Jardim

    Een jaar na de overwinning van Salvador Sobral - de man met breekbare stem en manbun - houdt Portugal het opnieuw erg sober. Dat kan twee dingen betekenen: ofwel denken de Portugezen zo zeker te zijn van nieuwe winst, ofwel denken ze zo zeker te zijn dat ze niet opnieuw gaan winnen. Wij gokken op het tweede. Volgens Google Translate zingt Cláudia Pascoal over een bloementuin die ze wil onderhouden, na het plotse overlijden van haar oma. Om die tristesse toch wat kleur te geven, koos de zangeres voor knalroos haar: volgens de interieurspecial van De Morgen opnieuw een trendkleur. Wel mooi: na anderhalve minuut komt er een mild streepje The XX voorbijgekringeld en wordt ‘O Jardim’ plots een duet. Proefde winnaar Sobral vorig jaar naar breekbaarheid, dan domineert nu toch het gevoel van dodelijke vermoeidheid na een dagje snoeien in de bloementuin. (RB)

    Onze score: 5/12

    Beeld REUTERS
  40. 7. Noorwegen

    Alexander Rybak – That’s How You Write A Song

    Je hebt moedig, overmoedig, en dan heb je Alexander Rybak. De in Wit-Rusland geboren singer-songwriter won in 2009 al eens het Eurovisiesongfestival met het tenenkrullende ‘Fairytale’. Vandaag staat hij er weer met het niet mis te verstane ‘That’s How You Write A Song’. Hoewel nummers met een hoog Studio 100 gehalte het doorgaans goed doen in de wedstrijd heeft dit meer van een irritante jingle dan van een volwaardige song. Uw was en uw machine leven langer met Calgon, uw zenuwen en uw autoradio houden het langer uit wanneer u niet de hele zomer doodgemept wordt met dit nummer. Stel ons niet teleur. (KS)

    Onze score: 1/12


    Beeld Getty Images
  41. 6. Estland

    Elina Nechayeva – La Forza

    Hallokes soep met bokes, vanaf het moment dat de Estse Elina Nechayeva haar stembanden doet trillen begrijpen we meteen waar de titel La Forza vandaan komt. Het is niet de eerste keer dat een operazangeres zich aan Eurovision waagt, maar er heeft er nog nooit eentje gewonnen. Begrijpelijk, dit keel je niet zomaar even in de douche. Benieuwd of deze impossante, euh, projectiejurk voldoende mensen over de streep kan trekken. Zoniet hebben de waterlelies van De Efteling stevige concurentie gekregen. (KS)

    Onze score: 7/12

    Beeld EPA
  42. 5. Oostenrijk

    Cesár Sampson – Nobody but you

    Aantrekkelijke stem, aantrekkelijk gezicht, aantrekkelijke song, imposante nekspieren; César Sampson houdt het Kwartet Van Succes in handen. Het zou ons niet verbazen mocht de Oostenrijker in de top drie eindigen straks. Een plekje in de playlist van MNM heeft hij ongetwijfeld al verzilverd. Het is best een voorrecht om vandaag al te weten welke song we midden juni al kotsbeu gehoord zullen zijn. Het ga je goed Cesàr! (KS)

    Onze score: 8/12 

    Beeld REUTERS
  43. 4. Litouwen

    Ieva Zasimauskaitė – When We’re Old

    Litouwen zet net als Spanje in op de universele taal van de liefde, maar kiest er wel voor om dit in het Engels te doen. Slimme zet. De stem van Ieva Zasimauskaitė (neem toch een artiestennaam!) is pixie perfect, het soort waar indie zangeressen wel eens een plekje op een festival mee wisten te verzilveren, al is een Eurovisiesongfestival niet het soort festival dat wij in gedachten hebben voor de Litouwse. Dranouter, misschien. Esperanzah. De buurtbarbecue. In ieder geval iets met papieren lampions, goodwill en voldoende vegetarische opties. Veel vlees zit hier immers niet aan.

    Onze score: 5/12


  44. 3. Slovenië

    Lea Sirk – Hvala Ne!

    “Nee merci!” is de vertaling Hvala Ne!, maar toch is dit de eerste song waarvan wij durven denken; “Awel ja”. Aanstekelijke beats, een aanzienlijke, doch lichtjes hyperkinetische lichtshow. Het enige wat dit nummer in de weg lijkt te staan van de overwinning – het zou de eerste keer zijn dat Slovenië wint- is dat Sloveens niet zo makkelijk meekweelt als Engels. Hvala Ne! combineert het beste van Depeche Mode, Ke$ha en Diplo. Nope, dat is een zin waarvan wij ook niet hadden gedacht hem ooit te zullen neerschrijven. (KS)

    Onze score: 9/12


    Beeld EPA
  45. 2. Spanje

    Amaia y Alfred – Tu Canción

    Amaia y Alfred zou een goede naam zijn voor een ontbijtzaak, zo’n hippe plek waar ze het brood zelf bakken en de confituren steeds een ingrediënt bevatten waarvan je denkt “tiens, dat heb ik nu nog nooit in confituur gezien.” Spanje achtte Amaia y Alfred ook een goede naam voor de act die ze naar Eurosong stuurden, al was het maar omdat het daadwerkelijk de voornamen van de kandidaten zijn. Alliteraties wérken, maar dan moet de rest natuurlijk nog meezitten. ‘Tu Canciòn’ is even mierzoet als bessenconfituur met paardebloem, maar blijft jammer genoeg niet plakken. Uitstekende articulatie, dat wel. (KS)

    Onze score: 4/12


  46. 1. Oekraïne

    MELOVIN – Under The Ladder

    Het kan aan zijn gesticuleren liggen, maar de Oekraiense kandidaat MELOVIN doet denken aan een jonge professor Severus Snape uit Harry Potter. Dat in zijn artist biography te lezen staat dat zijn hobbies “perfumery en chemistry” omvatten helpen de zaak niet echt. Toch weet de 21-jarige Kostyantyn Bocharov niet te betoveren met zijn veel te vlakke nummer Under The Ladder, al vrezen we dat die uh-oh-oh-oh-oh ons nog minstens tot halverwege de show zullen blijven teisteren. De hashtag #MeNoLovin ligt voor de hand. (KS)

     Onze score: 3/12


    Beeld REUTERS
  47. Vlaggen zwaaien

    Het is nog even wachten tot Oekraïne als eerste uit de coulissen mag komen. Alle finalisten worden nu voorgesteld. Favorieten Israël, Ierland en Cyprus treden respectievelijk als 22, 24 en 25ste land op.

    Beeld REUTERS
  48. En we zijn vertrokken!

    Er komt een einde aan de archiefbeelden en analyses bij Van Gils. Lisbon calling!

  49. Geen tv? Kijk gewoon via YouTube

    Op YouTube wordt het volledige Songfestival live gestreamd. Doe er uw voordeel mee!

  50. Cyprus of Israël?

    Als we de bookmakers moeten geloven, zal Cyprus vanavond de hoofdvogel afschieten. Israël en Ierland staan op plek twee en drie.

    De kans dat het festival volgend jaar naar Belgrado trekt lijkt onbestaande. Servië is hekkensluiter bij de wedkantoren.

    Beeld rv