Direct naar artikelinhoud

Gezin met jonge kinderen verantwoordelijk voor bomaanslagen op Indonesische kerken

Politie en ontmijningsexperts bij de plaats van de ontploffing.Beeld EPA

Bij een reeks zelfmoordaanslagen op christelijke kerken zijn in Indonesië zeker 11 personen om het leven gekomen. Meer dan 40 anderen raakten volgens de politie gewond. De explosies gebeurden tijdens de zondagmis, in een tijdspanne van enkele minuten, in Surabaya, de op een na grootste stad van het land op het eiland Java. In totaal zouden drie kerken getroffen zijn. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen. Volgens de politie is één familie verantwoordelijk.

Een gezin van zeven personen pleegde de zelfmoordaanslagen op drie kerken. Politiechef Tito Karnavian zei dat een moeder en haar twee jonge dochters van 9 en 12 jaar oud zichzelf opbliezen in een van de kerken. De vader en drie zoons namen de twee andere kerken als doelwit, meldde de BBC. Het gezin had banden met Jamaah Ansharut Daulah (JAD), een groep die IS steunt. 

De eerste bommen ging rond 07.30 uur lokale tijd af in de katholieke kerk Santa Maria. Kort daarna volgden explosies in een kerk van de Pinkstergemeente en in de Indonesische Christelijke Kerk. Door de terreuracties vielen zeker elf doden en vielen ongeveer veertig gewonden.

Een Indonesische terrorismedeskundige zei tegen The Jakarta Post dat vrouwen en kinderen vaker worden uitgekozen voor het plegen van aanslagen omdat ze minder snel de aandacht trekken van de veiligheidsdiensten. "Bovendien krijgen vrouwen en kinderen die bomaanslagen plegen meer aandacht van de media'', zei terrorismekenner Solahuddin.

Gezin met jonge kinderen verantwoordelijk voor bomaanslagen op Indonesische kerken
Beeld REUTERS

IS eist aanslagen op

De politie vermoedt dat de door Islamitische Staat geïnspireerde terreurgroep Jemaah Ansharut Daulah (JAD) achter de aanslagen zit. IS heeft via de eigen spreekbuis Amaq de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.

"Drie kamikazes" hebben doden en gewonden gemaakt "onder de bewakers van de kerken en christenen in de stad Surabaya", zo meldde Amaq.

IS eist aanslagen op
Beeld REUTERS

Volgens de inlichtingendiensten hebben de aanslagen mogelijk te maken hebben met een opstand van islamitische gevangenen in Depok, op West-Java, vorige week. Daarbij vielen zes doden.

Een woordvoerder van de Indonesische inlichtingendiensten zei dat Jemaah Ansharut Daulah aanvankelijk aanslagen op de politie wilde plegen. "Maar omdat de politie daarop was voorbereid, hebben ze andere doelwitten gekozen'', aldus de zegsman. Kort voor de aanslagen had de politie op Java in een vuurgevecht vier mensen gedood die vermoedelijk lid waren van JAD.

Islamistisch geweld

Moslimextremisten hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk aanvallen uitgevoerd op christenen. In februari schoot de politie in Sleman, bij Jogjakarta, een man dood die kerkbezoekers met een zwaard aanviel.

Havenstad Surabaya is met 2,6 miljoen inwoners de op een na grootste stad van Indonesië. Sinds meer dan anderhalf jaar komt ook daar regelmatig islamistisch geweld voor.

 Van de meer dan 260 miljoen inwoners in Indonesië is ruim 85 procent moslim. Het is bijgevolg het grootste moslimland ter wereld. Katholieke en protestantse christenen maken ongeveer 10 procent van de bevolking uit.

Twitter bericht wordt geladen...

Politie bij de opgeblazen Santa Maria-kerk in Surabaya.Beeld REUTERS
Islamistisch geweld
Beeld AFP
Islamistisch geweld
Beeld AFP
Islamistisch geweld
Beeld AFP
Islamistisch geweld
Beeld REUTERS