Direct naar artikelinhoud
CONCERTTIPS

Deze concerten mag u deze week niet missen

Warhola stelt in de AB zijn debuutplaat voor.Beeld Warhola (Instagram)

U wil deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Goat Girl

Achter Goat Girl gaan vier twintigers uit Zuid-Londen schuil die graag van zich laten horen. Ze doen dat met luide en warrige maar catchy post-punk, maar evenzeer door in de songteksten wild in het rond te schoppen – welzijnszorg, religie en wereldleiders moeten eraan geloven. Maar wat Goat Girl echt goed maakt, is dat ze als The Libertines, PJ Harvey én als Parquet Courts in een uitvoering van Warpaint klinken.

Op 15/5 in AB, Brussel.

2. Arsenal

Waar past Arsenal, het geesteskind van Hendrik Willemyns en John Roan, beter dan op een locatie waar alle culturen kriskras door mekaar lopen? In de Mercado van Antwerpen, bijvoorbeeld. Het duo trok voor hun nagelnieuwe plaat naar Nigeria, en dat hoor je ook, vertelde Willemyns eerder aan De Morgen. “Je hoort de invloed van Afrika. We hebben met Nigeriaanse muzikanten rond het ritme van dieren gewerkt, en dat voel je wanneer je naar de muziek beluistert.” We hebben zo’n vermoeden dat het nieuwe spul van Arsenal dansbaar gaat zijn.

Lees hier het verhaal achter de platenhoes van de nieuwe Arsenal.

Op 18/5 in Mercado, Antwerpen.

3. Yo La Tengo

Was Duyster een land, dan zou Yo La Tengo een van de kandidaten zijn om het volkslied af te leveren. Het New Yorkse trio is al ruim dertig jaar leverancier van de mooiste melancholie. Ze zijn weinig opvallend in de massa, maar gewapend met een geluid dat je in drie tellen bij de strot grijpt. Als u uw zondagavond wil doorbrengen in goed en warm gezelschap, laat dat gezelschap dan Yo La Tengo zijn.

Op 20/5 in AB, Brussel.

4. Warhola

Er is ook leven naast Bazart. Geluidsarchitect en man achter de toetsen, Oliver Symons, luistert na valavond naar de naam Warhola. Hij toonde in het verleden al mooie dingen met z’n ijle stem en sleutelde aan zijn debuutplaat met producer Jeroen De Pessemier. Dat debuut van Warhola komt er snel aan. En als we de vooruitgestuurde single ‘Promise’ – een tango tussen Caraïbische en onderkoelde hiphopbeats – horen, zal ook die eerste langspeler een voltreffer zijn.

Op 18/5 in AB, Brussel.

5. Joan Baez

In 1958 debuteerde de Amerikaanse folkzangeres en activiste Joan Baez op de planken, in 2018 neemt ze afscheid van haar publiek. Baez kwam destijds bovendrijven door songs van Bob Dylan, The Beatles, Jackson Browne en Leonard Cohen op meesterlijke wijze naar haar hand te zetten. Maar in BOZAR zal de protestzangeres het Belgische publiek dus uitzwaaien. Als u een laatste blik op haar ideale wereld wil werpen, zal het nu moeten gebeuren.

Op 21/5 in BOZAR, Brussel.

6. SOHN

In oktober vorig jaar zag SOHN zich genoodzaakt zijn Europese tournee uit te stellen door mentale en fysieke uitputting. Uitstel is echter geen afstel. Vanavond komt de Britse producer zonder gêne met uw gemoed flirten in de Ancienne Belgique. Hij krijgt daarvoor de hulp van zijn zeemzoete stem en pastiche van electro en soul waarvan u het warm en koud tegelijk zal krijgen.

Op 14/5 in AB, Brussel.

7. Cut Chemist

Cut Chemist is al dertig jaar een van de betere doe-het-zelvers in het vak. Jurassic 5, Ozomatli en DJ Shadow maken graag gebruik van zijn diensten, maar hij kan het ook alleen. Cut Chemist gebruikt trip- en hiphop als canvas om tot een collage te komen waarvoor hij pop, electronica, exotica en soul knipt en plakt. Het resultaat ziet er op papier niet uit, maar ligt geweldig in de oren.

Op 15/5 in DOK, Gent.

8. Sophia

“De eeuwig dolende Robin Proper-Sheppard kerfde diep in zijn ziel en beroerde ook bij u en ons meer dan één gevoelige snaar”, luidde het verdict van onze recensent na de show van Sophia op Pukkelpop in 2016. In welke gedaante hij ook verschijnt, Proper-Sheppard is een man die zijn shows altijd eindigt door u in een emotionele wurggreep te houden, door u te bestoken met treurige maar wondermooie slowcore, postrock en indie. Sophia speelt deze week meerdere keren in ons land. Ga hen zien.

Op 17/5 in Nosta, Opwijk en 20/5 in Muziekodroom, Hasselt.

9. Nu Nog Even Niet

Poëet Lotte Dodion en muzikant Chantal Acda bundelen de krachten. Het concept is simpel: Dodion brengt haar poëzie, Acda zorgt – samen met Gaëtan en Christophe Vandewoude van Isbells – voor de begeleidende muziek. Het resultaat klinkt als de soundtrack bij een kleurloze winteravond vol verdriet – het is onmogelijk om niet ontroerd te raken. Kortom: Nu Nog Even Niet is iets dat u gezien moet hebben.

Op 17/5 in DE Studio, Antwerpen.

10. Cydonia Barocca

Pinksterweekend is in aantocht en dat betekent dat Gentse binnenstad traditiegetrouw het decors wordt van barokfestival Cydonia Barocca. De muziek van de drie grootmeesters uit de Duitse barok – Bach, Telemann en Graupner – staat centraal en Florian Heyerick breekt samen met binnen- en buitenlandse muzikanten een lans voor de liefdesviool. Dat laatste alleen al is een reden om eens langs te gaan.

Op 19/5 op diverse locaties in Gent. cydonia-barocca.org