© BELGA

Brussels Airlines heeft oplossing gevonden voor meeste passagiers, maar de vlieger gaat vandaag niet op

De piloten van Brussels Airlines leggen vandaag het werk neer om hun eisen inzake loon en betere arbeidsomstandigheden kracht bij te zetten. Zo’n 557 vluchten vertrekken niet en voor ruim zestigduizend gestrande passagiers moest de maatschappij een oplossing zien te vinden.

krs

“Dat is inmiddels gelukt voor een kleine vijftigduizend mensen, van wie er zo’n vijfduizend gekozen hebben voor een terugbetaling”, zegt Kim Daenen van Brussels Airlines. Gisteren zei voormalig staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) in De Zevende Dag dat de piloten met vuur spelen: “Ze riskeren hun job niet, maar brengen die van het andere personeel in gevaar.” Bovendien zal de staking moederbedrijf Lufthansa “niet gunstig stemmen voor het behoud van de werkgelegenheid in Brussel”.

Zaterdag hadden de piloten nog een open brief gepubliceerd waarin ze de reizigers duidelijk maken waarom ze vandaag én woensdag staken: “Onze grootste kracht – de liefde voor onze job – is onze grootste zwakte geworden. Het is alsof luchtvaartmaatschappijen dat weten en er misbruik van maken”, aldus de brief. “Ik voel me niet meer gerespecteerd als piloot, het voelt aan alsof de citroen meer dan genoeg is uitgeperst. Ik hoop dat u beseft dat het niet enkel om geld gaat, maar om respect.”

Nieuw voorstel

Vandaag zitten de directie en de bonden samen met een bemiddelaar op het kabinet van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). De directie zal naar eigen zeggen een nieuw voorstel op tafel leggen. Al is de kans bijzonder klein dat er meteen een akkoord uit de bus komt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER