Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Club Brugge heeft aan puntje op Standard genoeg voor vijftiende landstitel

► De Club-spelers dragen Ivan Leko op handen. 'Fantastisch hoe ze zijn meegegaan in mijn filosofie', zegt de coach.Beeld BELGA

Club Brugge is met enige vertraging dan toch kampioen. Met 'de hand van God' sleepte het een draw uit de brand in Luik, waardoor de voorsprong onoverbrugbaar is. Als cadeautje mogen de spelers 3 miljoen euro onder elkaar verdelen.

, en

De knuffels vlogen in het rond. Eén voor één sprong Bart Verhaeghe zijn spelers om de nek, kort na het ook voor hem verlossende fluitsignaal op Sclessin. Landstitel nummer twee is binnen voor de voorzitter, die dit kampioenschap mooier vindt dan dat van twee jaar geleden.

"Club staat er", glunderde Verhaeghe. "Dit is de titel van de bevestiging. Het was nog even spannend, maar zelf heb ik nooit getwijfeld. Het is mooi dat de club die het hele seizoen op kop stond ook kampioen is geworden. Zelfs na halvering van de punten, een systeem dat niet meer van deze tijd is. Ik heb altijd gezegd dat we drie jaar nodig zouden hebben om duurzaam te worden. Vandaag doen we altijd mee voor de prijzen en zijn onze doelstellingen jaar na jaar gekend. Ook volgend seizoen gaan we voor de titel en de bekerfinale. We zijn een sterk geheel, dit is een sterke machine. Deze titel is daar het bewijs van en om die reden mooier dan die in 2016.

"Onze sterkte is dat we altijd rustig doorwerken, met veel passie en drive. De structuur die we op poten hebben gezet, laat al onze mensen toe om daarin goed te kunnen werken. Kijk maar naar Ivan Leko. De keuze voor hem was géén gok. Leko heeft een fantastische job gedaan. Hij is een goede motivator, die goed voetbal heeft gebracht. Leko en Club Brugge hebben samen een mooi seizoen geschreven."

'Eén jaar geleden was trainer worden van Club Brugge al meer dan een droom, nu zijn we kampioen'
Ivan Leko, trainer Club Brugge

Groots dromen

Voor Leko is het dus meteen prijs in zijn eerste jaar bij een topclub. "Als je droomt, droom groots. Dat heb ik gedaan", zegt hij. "Eén jaar geleden was trainer worden van Club Brugge al meer dan een droom, nu zijn we kampioen. Nu ga ik vieren. Ik ben iemand die altijd hard werkt, maar nog harder kan feesten."

Leko vindt Club een verdiende kampioen, ondanks de kleine terugval in de play-offs. "Het is niet alleen in de play-offs dat je punten moet pakken. In een normale competitie waren we misschien al in februari kampioen geweest. Over heel het seizoen gezien pakten we vijftien punten meer dan de nummer twee, bijna twintig meer dan de derde. We hebben de meeste doelpunten gemaakt. We hebben bij momenten fantastisch voetbal gebracht. Altijd positief, met veel energie, aanvallend. Ik vind het fantastisch hoe mijn spelers vanaf het begin mee zijn gegaan in die filosofie."

Over de omstreden goal wil hij niet veel kwijt. "Maar als blijkt dat de ref in de fout ging, kan ik alleen maar zeggen: als er één ploeg pech heeft gehad met de VAR, dan was het wel Club Brugge. Als alles normaal was verlopen, waren we vorige week al kampioen geworden. Maar goed, alles gebeurt om een reden. Ik vind het fantastisch dat we kampioen zijn geworden op Sclessin. Een Zuid-Amerikaanse verplaatsing, alsof je op bezoek bij Boca Juniors gaat voetballen. Hoe we hier het laatste uur hebben gespeeld, was indrukwekkend."

Toen Ruud Vormer de bal met de hand raakte, vooraleer hij Jelle Vossen de gelijkmaker voorschotelde, signaleerde de videoref dat scheidsrechter Bram Van Driessche best nog eens de beelden raadpleegde. Wat hij ook deed, maar vervolgens besloot om de goal toch toe te kennen. Die van Standard woest, die van Brugge haalden hun schouders op.

"Ik kreeg heel veel berichten over de hand van God", grijnst Vormer. "Maar Maradona deed het wel met opzet, hé (de Argentijnse wereldster scoorde in de kwartfinale van het WK 1986 tegen Engeland de 1-0 nadat hij de bal met de hand meenam, red.). Ik niet. Dat meen ik echt. Ik deed een sliding en de bal rolde tegen me aan. Dus de scheidsrechter heeft gewoon gelijk. Ik begrijp de commotie bij Standard wel, maar ik kon er echt niets aan doen dat ik er voordeel uithaalde."

Ruud Vormer met kampioensshirt: "De ref heeft gelijk."Beeld BELGA

Waarna Leko zich richt tot de pers, met de volgende woorden: "Tot volgend jaar, iedereen. Tot in de Champions League. Tot in Bernabéu."

Drukke zomer

Wat Club wacht, is een drukke transferzomer en een nieuwe Champions League-campagne. "Daarin willen we absoluut de nul wegvegen", refereert preses Verhaeghe aan de 0 op 18 van vorig seizoen. "Ik ben ervan overtuigd dat we het volgend jaar in Europa stukken beter zullen doen."

Eén droom heeft Verhaeghe nog niet verwezenlijkt: de bouw van een gloednieuwe voetbaltempel in het Brugse ommeland. "Als je onze fans ziet, verdienen we gewoon veel beter. We hebben nood aan een nieuw stadion, maar dit ligt niet in mijn handen. We hebben de middelen en de wil om iets positiefs te realiseren, maar moeten veel Himalaya's beklimmen."

Club Brugge mag zich ondanks deze landstitel niet in een comfortzone wanen. In de play-offs verloor Club, te midden van alle commotie, twee keer van Anderlecht, waar Marc Coucke vast van plan is om weer een charmante kampioenenploeg op de been te brengen. En in Brugge weten ze maar al te goed tot welke hoogtes Michel Preud'homme Standard zou kunnen brengen. De weerstand voor de nieuwe kampioen zal in België volgend seizoen een pak groter zijn.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie