Direct naar artikelinhoud
Staking

"Stakende piloten Brussels Airlines spelen met vuur"

Beeld van op de luchthaven deze ochtend.Beeld BELGA

De piloten van Brussels Airlines staken vandaag en woensdag. Volgens experts spelen ze met vuur. "De piloten riskeren hun job niet, maar brengen die van 85 procent van het andere personeel in gevaar."

Met een open brief probeerden de piloten van Brussels Airlines de passagiers uit te leggen waarom ze vandaag en woensdag staken. De piloten klagen onder meer dat de opleiding 100.000 euro kost, dat de maaltijden tijdens de vlucht niet meer zo lekker zijn als vroeger, dat de hotels van slechte kwaliteit zijn.

Transporteconoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen) heeft bedenkingen bij hun actie. "Wie krijgt er gratis eten tijdens het werk? Ik niet. En de hotels zijn niet goed genoeg? Brussels Airlines heeft nochtans contracten bij Hilton en NH Hotels."

Op één punt geeft Van de Voorde de piloten wel gelijk: de uurroosters zijn slecht opgesteld. "Maar in plaats van daarover te klagen zouden de piloten beter met CEO Christina Foerster praten en een constructief voorstel voor betere uurroosters op tafel leggen."

De brief en de staking zijn oud-staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) in het verkeerde keelgat geschoten. "De piloten spelen met vuur. Ze riskeren hun job niet, maar brengen die van 85 procent van het andere personeel in gevaar", fulmineerde hij in De zevende dag op Een.

Schouppe merkt ook op dat de eisen van de piloten aanvankelijk enkel financieel waren. Toen daar zware kritiek van de publieke opinie op kwam, hebben ze een bocht genomen en wezen ze op de werkdruk. "Het initiatief van de piloten zal Lufthansa (de eigenaar van Brussels Airlines, red.) niet gunstig stemmen voor het behoud van de werkgelegenheid in Brussel."

'Als de problemen bij Brussels Airlines blijven duren, zouden de Duitsers de stekker eruit kunnen trekken'
Eddy Van de Voorde, transporteconoom UAntwerpen

Ook Van de Voorde waarschuwt: "Als de problemen bij Brussels Airlines blijven duren, zouden de Duitsers de stekker eruit kunnen trekken om zich op andere, voor hen belangrijker fronten te richten."