Direct naar artikelinhoud
Toerisme

Opnieuw gladiatorengevechten in het Colosseum

Opnieuw gladiatorengevechten in het Colosseum
Beeld rv

Na 1.500 jaar komen er weer gladiatorengevechten in het Romeinse Colosseum. Eerst door middel van 3D-projecties, nadien ook met echte gladiatoren, zo meldt de Britse krant The Times

Het Colosseum is een van de beroemdste toeristische trekpleisters van de Italiaanse hoofdstad. Maar terwijl het nu vooral bezocht wordt door toeristen die foto's komen nemen van de ruïne en haar indrukwekkende onderaardse gangen, wil de nieuwe directeur van het Colosseum, Alfonsina Ruggo, er een belevingscentrum van maken. En wat kun je in het Colosseum beter beleven dan authentieke gladiatorengevechten? 

"We hebben in het Forum Romanum (het hart van het oude Rome, dat vlakbij ligt, YV) al de begrafenis van Julius Caesar uitgebeeld, dus waarom zouden we dan geen gladiatorengevechten opvoeren in het Colosseum?", aldus Ruggo aan de Britse krant The Times. Vooraleer gladiatoren elkaar weer in de ogen kunnen kijken in de Romeinse arena, zal Ruggo eerst een nieuwe, bewegende vloer laten aanleggen. 

Honorius

Als er weer gladiatoren ten tonele komen in het Colosseum (let wel: het zou dus gaan om acteurs), dan zou dat de eerste keer zijn sinds de Romeinse keizer Honorius, die regeerde van 393 tot 423 na Christus, een einde maakte aan het bloeddorstige Romeinse spektakel. 

In afwachting van de echte gladiatoren, wordt er al elke avond een film op een reusachtig scherm getoond over de legendarische opening van het amfitheater

In afwachting van de echte gladiatoren, wordt er al elke avond een film op een reusachtig scherm getoond over de legendarische opening van het amfitheater in 80 na Christus. Toen kregen de Romeinen honderd dagen lang gladiatorengevechten voorgeschoteld. Naast het doek worden op de oude zitplaatsen van het Colosseum – waar ooit plaats was voor 35.000 Romeinen – 3D-gevechten geprojecteerd tussen gladiatoren en wilde dieren en zelfs een heuse zeeslag.