© Guido Kerckhoven

Vijf jaar lang geen belasting voor nieuwe bedrijven

Het schepencollege treft een aantal beleidsmaatregelen om de werkgelegenheid aan te zwengelen en bedrijven te overhalen zich in Lanaken te vestigen. Zo worden nieuwe ondernemers 5 jaar lang vrijgesteld van de algemene gemeentelijke bedrijfsbelasting (AGBB). Nieuwe of bestaande bedrijven ontvangen per nieuwe of extra fulltime job een eenmalige premie van 1000 euro.

Guido Kerckhoven

Schepen van economie Mark Curvers (Open Vld) : “In het schepencollege zochten we naar stimuli om het ondernemerschap in Lanaken op een hoger peil te tillen. De vooropgestelde maatregelen moeten voor het einde van dit jaar wel nog het fiat van de gemeenteraad krijgen. In dat geval treden de maatregelen op 1 januari van volgend jaar in voege. Vanaf dat ogenblik zullen beginnende bedrijven 5 jaar lang het bedrag van hun algemene gemeentelijke bedrijfsbelasting eerst betalen en daarna teruggestort krijgen. Datzelfde geldt voor het gemeentelijke deel van de onroerende voorheffing. Voor de gemeente betekent dat een kostenderving. Verder is het voor ons een nuloperatie.”

Jobpremie

“Bestaande bedrijven die uitbreiden krijgen de verhoging van de AGBB die daardoor ontstaat eveneens 5 jaar lang terugbetaald, alsook de verhoging van de onroerende voorheffing”, vervolgt Curvers. “ Bovendien reiken we een éénmalige premie van 1000 euro per extra aangeworven personeelslid in nieuwe of bestaande bedrijven. Hiervoor is er een budget van 100 000 euro beschikbaar. We hebben de mosterd gedeeltelijk in Genk gehaald, waar een gelijkaardige maatregel al langer van kracht is.” Genk kent bedrijven een aanwervingsbonus van 3000 euro per voltijds aangeworven uitkeringsgerechtigde werkloze en 2000 euro voor een niet-uitkeringsgerechtigde werkloze. Sinds januari 2015 hebben 262 bedrijven zo’n bonus verworven en hebben er 2381 extra jobs mee geschapen. Door een hervorming betalen de bedrijven in Genk daarenboven minder belastingen.

Grens

Voorzitter Johan Eertmans van UNIZO Lanaken onthaalt de voorstellen van de gemeente Lanaken positief : “Elke maatregel die de werkgelegenheid verhoogt is meer dan welkom. Alleen is het jammer dat die voorstellen niet met terugwerkende kracht worden doorgevoerd. Het gemeentebestuur denkt best na over een overgangsmaatregel. Anderzijds begrijp ik dat je een grenzen moet stellen. Ik ken het budget van de gemeente Lanaken niet, maar je kan niet Sinterklaas spelen. “

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer