Direct naar artikelinhoud
Mechelen

Politie-inspecteur die beschuldigd werd van racisme tegen Jinnih Beels is vrijgesproken

Jinnih Beels, de voormalige commissaris en diversiteitsmanager bij de Mechelse politie.Beeld BELGA

De 37-jarige hoofdinspecteur van de Mechelse politie die beschuldigd werd van racisme voor het verspreiden van een fotomontage over Jinnih Beels is vrijgesproken. De man werd aangeklaagd voor het aanzetten tot haat en discriminatie, maar de rechter oordeelde dat er twijfel is of de fotomontage wel als racistisch beschouwd kan worden. Beels vindt het belangrijk dat de rechter, ondanks de vrijspraak, toch liet blijken dat ze het gedrag van de agent afkeurt.

De inspecteur had in een WhatsApp-groep een foto verspreid van Jinnih Beels, toenmalig commissaris en diversiteitsmanager bij de Mechelse politie, met daarop de tekst: "En waarom zou ik je een hand moeten geven? Jou (sic) kleur staat mij niet aan." Toen de foto uitlekte, werd de hoofdinspecteur onmiddellijk geschorst. Beels komt nu als onafhankelijke kandidaat op voor sp.a in Antwerpen.

Volgens de 37-jarige hoofdinspecteur had hij de fotomontage eerst op papier gevonden in de refter van de Mechelse politie. Daar had hij, naar eigen zeggen, een onbehaaglijk gevoel bij gekregen. Toch besliste hij later om de fotomontage digitaal na te maken en te verspreiden onder collega's via WhatsApp.

'Een grap'

Aanvankelijk verklaarde de man dat hij de foto verspreidde om zijn collega's te sensibiliseren voor het gevaar van het verspreiden van dergelijke foto's. Pas op het proces zelf verklaarde de verdediging dat het ging om een grap. "Waarschijnlijk omdat het Grondwettelijk Hof bepaald heeft dat een mopje niet onder de racismewetgeving valt", reageerde Filiep Deruyck, advocaat van de politiezone Mechelen-Willebroek, die zich burgerlijke partij stelde.

De rechtbank oordeelt dat het niet bewezen is dat de man aanzette tot haat en discriminatie omdat er twijfel is of de man vanuit een racistisch motief handelde. De 37-jarige hoofdinspecteur werd vrijgesproken.

Wel was de rechter scherp voor zijn acties en noemde ze het gedrag van Bert V.L. en zijn collega's onaanvaardbaar. 

"Maatschappelijke impact"

Jinnih Beels stelt dat op prijs. "Dit gaat niet meer over mij, maar is een discussie op een ander niveau", zegt ze aan Belga. "Men mag niet vergeten welke zware maatschappelijke impact dit heeft op het hele korps. De politie heeft al een moeilijke band met sommige gemeenschappen en deze zaak doet daar geen goed aan. Het is nu de morele verantwoordelijkheid van korpsleiding en burgemeester om naar de burger toe te duiden wat de rechter vandaag heeft beslist en waarom."

Beels kreeg naar eigen zeggen heel wat telefoontjes van mensen die niet begrijpen waarom de rechter een vrijspraak uitsprak. "Ik kan dit kaderen, maar er zijn geen winnaars in dit verhaal", zegt ze.

Beels was zelf geen burgerlijke partij, omdat het initiatief al genomen was door de burgemeester en korpschef. "Zij hebben het goede voorbeeld gesteld en hun verantwoordelijkheid genomen", aldus Beels. "Zij beseffen wat er aan de hand is en moeten nu een signaal geven aan de burgers dat dit niet kan en dat ook de reactie van de steunende collega's die een erehaag vormden bij de inleidingszitting geen voorbeeld is. Zij maken het de andere agenten van het korps extra moeilijk."

Beels verwacht geen persoonlijke excuses van V.L. maar hoopt wel dat hij zich publiekelijk zal verontschuldigen. Of ze ooit nog naar de Mechelse politie terugkeert, is onduidelijk. "Ik zet nu alles op alles voor de verkiezingen van 14 oktober in Antwerpen, de stad waar ik groot geworden ben en altijd gewoond heb", besluit ze.

Twitter bericht wordt geladen...

De fotomontage die aan de grond van de klacht lag.Beeld RV