© gipla, rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vrijspraak voor agent die spotprent Jinnih Beels verspreidde: “Er zijn geen winnaars in dit verhaal”

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft een agent van de politiezone Mechelen-Willebroek vrijgesproken voor het aanzetten tot discriminatie en haat. De man had een fotocollage van voormalig hoofd diversiteit van de Mechelse politie Jinnih Beels verspreid met de tekst ‘En waarom zou ik je een hand geven? Jouw kleur staat me niet aan’. Er was twijfel over de intentie van de man, waardoor de rechtbank juridisch geen grond had tot een veroordeling. De rechter was wel bijzonder scherp voor zijn acties. Burgemeester Bart Somers (Open Vld), hoofd van de Mechelse politie, laat weten dat een tuchtonderzoek volgt. Beels verwacht geen persoonlijke excuses, maar hoopt wel op een publieke verontschuldiging.

tdk

Rechter Erika Colpin meent dat er juridisch onvoldoende bewijs is dat Bert V.L. de intentie had om aan te zetten tot racisme. Ze noemde de handeling van de agent “een hoofdinspecteur onwaardig”. “Uiteraard dienen er ernstige vragen te worden gesteld bij zijn kunde als hoofdinspecteur of politieman in het algemeen, evenals bij de ingesteldheid van verschillende leden van het korps die de foto onmiddellijk hebben verder verspreid en niet eens de overweging hebben gemaakt hoe ongepast en mogelijk racistisch deze wel is”, stelt ze in haar vonnis.

“De leiding van een korps zoals dit van de zone MeWi is, gelet op de multiculturele bevolkingssamenstelling van Mechelen en Willebroek, verplicht hier daadkrachtig op te reageren om zo ieder vermoeden van racisme binnen de politie de kop in te drukken.”

Tuchtonderzoek

Mechels burgemeester Somers laat in een reactie weten de uitspraak van de rechter te respecteren. “We gaan het vonnis grondig bestuderen en afwachten of het parket in beroep gaat”, zegt hij. “De rechter is heel scherp voor de hoofdinspecteur en deelt onze mening, dit verhaal krijgt zeker nog een tuchtrechterlijke staart want onze deontologie is enorm belangrijk voor het korps”, besluit hij. De agent die inmiddels meer dan een jaar geschorst is, kan dus alsnog ontslagen worden.

Meme

Op de meme stond een foto van Jinnih Beels met de tekst ‘En waarom zou ik je een hand moeten geven? Jouw kleur staat me niet aan’. Het parket noemde de feiten zeer ernstig. “Deze foto met die tekst zet aan tot discriminatie ten aanzien van Jinnih Beels en alle andere mensen met getaande huid”, klonk het. Bert V.L. werd door de korpsleiding voorlopig geschorst toen de feiten aan het licht kwamen.

Volgens het openbaar ministerie maakte V.L. zich schuldig aan inbreuken op de racismewet uit 1981. Hij had in de kantine van het commissariaat een fotocollage van Jinnih Beels gezien, maar wilde niet dat die in verkeerde handen kwam, dus verscheurde hij ze. In die kantine kwamen ook bouwvakkers die in het commissariaat aan het werk waren. Twee weken later, tijdens een teamoverleg, had hij de foto nagemaakt en dezelfde tekst erop geplaatst.

In eerste instantie verklaarde hij dat hij zijn collega’s wilde sensibiliseren, daarna zei hij dat het om een grap ging. “Hij wilde helemaal niet aanzetten tot discriminatie of haat, het was gewoon een zeer misplaatste grap, een oliedomme actie van mijn cliënt”, klonk het bij meester Frédéric Thiebaut.

De politiezone Mechelen-Willebroek had zich burgerlijke partij gesteld en vroeg één symbolische euro. Bij de behandeling van het dossier kwamen heel wat collega’s de man steunen, ook maandag zakten enkelen naar de rechtbank af om het vonnis te aanhoren.

Beels: “Dit gaat niet meer over mij”

De rechter was bijzonder scherp voor de acties van Bert V.L. en noemde zijn gedrag en dat zijn collega’s onaanvaardbaar. En dat apprecieert Jinnih Beels. “Dit gaat niet meer over mij, maar is een discussie op een ander niveau”, zegt ze aan Belga. “Men mag niet vergeten welke zware maatschappelijke impact dit heeft op het hele korps. De politie heeft al een moeilijke band met sommige gemeenschappen en deze zaak doet daar geen goed aan. Het is nu de morele verantwoordelijkheid van korpsleiding en burgemeester om te duiden naar de burger toe, wat de rechter vandaag heeft beslist en waarom.”

Beels kreeg naar eigen zeggen heel wat telefoontjes van mensen die niet begrijpen, waarom de rechter een vrijspraak uitspraak. “Ik kan dit kaderen, maar er zijn geen winnaars in dit verhaal”, zegt ze.

Beels was zelf geen burgerlijke partij, omdat het initiatief reeds genomen was door burgemeester en korpschef. “Zij hebben het goede voorbeeld gesteld en hun verantwoordelijkheid genomen”, aldus Beels. “Zij beseffen wat er aan de gang is en moeten nu een signaal geven aan de burgers dat dit niet kan en dat ook de reactie van de steunende collega’s die een erehaag vormden bij de inleidingszitting, geen voorbeeld is. Zij maken het de andere agenten van het korps extra moeilijk.”

Beels verwacht geen persoonlijke excuses van V.L. Maar hoopt wel dat hij zich publiekelijk zal verontschuldigen. Of ze ooit nog naar de Mechelse politie terugkeert, is onduidelijk. “Ik zet nu alles op alles voor de verkiezingen van 14 oktober in Antwerpen, de stad waar ik groot geworden ben en altijd gewoond heb”, besluit ze.

© gipla

© gipla

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER