© Isopix, Fort Boyard

‘Fort Boyard’ schrapt legendarische proef na kritiek: “Te seksistisch”

De Franse televisiezender France 2 heeft beslist een legendarische, maar erg controversiële proef uit het beroemde spelprogramma ‘Fort Boyard’ te schrappen. De proef is omstreden omdat ze voor veel inkijk zorgt bij de - veelal vrouwelijke - deelnemers.

ehu

In Vlaanderen stamt de laatste uitzending van ‘Fort Boyard’ nog uit het VT4-tijdperk, maar in Frankrijk is het legendarische spelprogramma nooit gestopt en loopt het intussen al meer dan 25 jaar. Op de Franse zender France 2 is elke zaterdag te zien hoe kandidaten in verschillende cellen op een fort voor de Franse kust verschillende proeven tot een goed einde moeten brengen. Eén van die legendarische proeven uit ‘Fort Boyard’ wordt nu geschrapt uit het programma.

© Isopix

In de bewuste proef was het de bedoeling dat de deelnemer op zijn of haar buik plaatsnam op ronddraaiende cilinders. De kandidaat moest vervolgens het evenwicht bewaren en zich een weg naar de uitgang banen zonder daarbij op de grond te belanden. De proef leverde in het verleden niet altijd positieve reacties op: in Frankrijk ondergingen tot nog toe nog maar zes mannen de cilinderproef en veel vrouwelijke deelnemers vonden het vrouwonvriendelijk dat de camera kijkers een inkijk in hun decolleté bezorgde.

© France 2

“Ik voelde me vuil, ik wilde het niet doen, maar we hadden geen keuze”, aldus ex-deelnemer Enora Malagré. “Omdat er maar twee meisjes in mijn team zaten, wist ik dat het risico er was. Dus had ik vrijwillig een T-shirt met crew neck aangedaan.”

Nu heeft France 2 dus beslist de cilinderproef na bijna drie decennia ‘Fort Boyard’ te schrappen. Al wil de zender niet gezegd hebben dat seksisme de hoofdreden was. “We waren ons bewust van de gevoeligheden, maar het ging er vooral om het spel te vernieuwen”, klinkt het in een mededeling. “De cilinders maakten deel uit van de oudste proeven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER