Direct naar artikelinhoud
Israël

Amerikaanse ambassade in Jeruzalem officieel geopend: "Emotionele dag voor Israël"

Amerikaanse mariniers tijdens de openingsceremonie van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.Beeld Reuters

De nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem is vandaag officieel geopend. De opening vond plaats op de zeventigste verjaardag van de oprichting van de staat Israël. Bij zware confrontaties aan de grens met de Gazastrook vielen vandaag al 52 doden en 2.400 gewonden.

Voor de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem sprak de Israëlische regeringsleider Benjamin Netanyahu van "een emotionele dag voor het volk van Israël en de Staat Israël". Netanyahu citeerde op Twitter uit de Bijbel: "Toen de Heer de gevangenen terugbracht naar Sion, was het alsof wij droomden."

Geen Trump

De ambassade van de Verenigde Staten in Jeruzalem werd voor een 800-tal gasten uit Israël en de VS geopend. Amerikaans president Donald Trump was niet aanwezig. Hij liet zich vertegenwoordigen door een delegatie met onder andere zijn dochter Ivanka en schoonzoon Jared Kushner.

In een videoboodschap tijdens de openingsceremonie zei Trump dat hij zich blijft inzetten voor vrede tussen Israël en de Palestijnen. Maar volgens de woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas leidt de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem tot opruiing en instabiliteit in de regio en sluit ze Washington uit als bemiddelaar voor vrede in het Midden-Oosten. "Met deze stap heeft de Amerikaanse overheid haar rol in het vredesproces opgeheven en de wereld, het Palestijnse volk en de Arabische en Islamitische natie beledigd", zei woordvoerder Nabil Abu Rdeineh.