© Shutterstock

"Afvallen? Eet niets meer na drie uur 's middags"

Een kleinschalige Amerikaanse studie heeft aangetoond dat het eten van al onze calorieën vóór 15.00 uur resulteert in groter gewichtsverlies in vergelijking met een dieet waarbij je 's avonds wel nog mag eten. Een beloftevol onderzoek, maar hoe denkt diëtiste Sanne Mouha over de rest van de dag vasten? "Niet haalbaar", reageert ze.

flb

Vijf weken lang werd acht zwaarlijvige mannen door onderzoekers aan de University of Alabama een streng dieet opgelegd. Zo moesten ze al hun calorieën opnemen voor 15 uur, wat er op neerkwam dat ze ongeveer 18 van de 24 uren in een dag moesten vasten. Daarna volgden nog eens vijf weken met eenzelfde calorie-inname, maar dan wel gespreid over twaalf in plaats van zes uren per dag. En wat bleek? Tijdens het eerste deel van het experiment verloren ze significant meer gewicht dan bij het tweede deel.

De studie, die werd gepubliceerd in het vakblad 'Cell Metabolism', toonde daarnaast aan dat de deelnemers een lagere bloeddruk hadden en 's avonds minder zin in zoetigheden. De auteurs erkennen dat de studie te kleinschalig is om al te grote uitspraken te doen, toch zijn ze er van overtuigd dat je door na 15 uur niet meer te eten het natuurlijke ritme van je lichaam volgt. Overdag verbranden we namelijk energie, terwijl we 's avonds energie opslaan en net dan vaak onze grootste maaltijd van de dag nuttigen.

Mooi in theorie

De Vlaamse diëtiste Sanne Mouha heeft er zo toch haar bedenkingen bij. "Het klinkt in theorie wel mooi, maar ik denk dat het voor veel mensen praktisch onhaalbaar is om zo'n groot deel van de dag niet te eten. Het is meestal niet zo dat je de hele tijd stil zit en dus bestaat de kans dat je je na een tijdje slap gaat voelen. Zeker op lange termijn lijkt me dat geen goede methode, dat is lukraak gaan vasten trouwens nooit."

Maar wat raadt ze dan wel aan? "Heel wat van mijn klanten zitten in eenzelfde stramien: ze komen om 20 uur thuis, koken snel iets, eten rond 21 uur en gaan dan anderhalf uur later slapen. Door onze biologische klok vertraagt 's avonds ons metabolisme en verteer je trager, dat heeft bovendien een effect op de slaap. Kies daarom 's avonds voor een lichte maaltijd, dus geen pak friet, maar wel een lichte wok of een croque.Kies, zeker 's avonds, voor kleinere porties en overeet je niet. Het helpt wanneer je niet hongerig thuis komt en nog iets kleins eet in de namiddag. Zo voorkom je het ogen zijn groter dan de maag'-syndroom."

Slechte gewoonte

De resultaten van de studie op zich verbazen professor Bart Van der Schueren, endocrinoloog van het UZ Leuven, niet. "We weten al langer dat het ongezond is om laat op de dag nog veel te eten", zegt hij in een reactie aan VRT NWS. "Velen onder ons hebben de slechte gewoonte om de belangrijkste maaltijd van de dag 's avonds te gebruiken. Maar omdat we dan nog weinig actief zijn, kan ons lichaam het voedsel moeilijker verteren. Zwaarlijvigheid is vaak het gevolg van die slechte gewoonte", beaamt ook hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer