Direct naar artikelinhoud
Duitsland

Begint in Duitsland 'de opstand der fatsoenlijken'?

De Duitse komiek Jan Böhmermann.Beeld EPA

'Per ongeluk', tweet de Duitse satiricus Jan Böhmermann aan zijn twee miljoen volgers, heeft hij een burgerrechtenbeweging in het leven geroepen. 'Reconquista Internet' is met 50.000 leden al twee keer zo groot als de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD). 

Reconquista Internet is een vileine toespeling op de extreemrechtse groep Reconquista Germania, die op internet via nepaccounts en trollen haat verspreidt tegen buitenlanders en stemming maakt voor de AfD.

"Lawaai", noemt Böhmermann dat. Böhmermann maakt tegenlawaai. De komiek werd internationaal bekend nadat hij zich had afgevraagd of hij de Turkse president Edogan een 'pedofiel' en een 'geitenneuker' mocht noemen, waarop Turkije met succes bij Duitsland op zijn vervolging aandrong. "Wij zijn de rukkers, die de rukkers die ons het plezier van internet bederven, het plezier van internet bederven", verklaarde hij met een volgens de krant Süddeutsche Zeitung "heerlijk overtollige woordkeuze".

Ook andere media berichten uitvoerig over de actie. Weekblad Die Zeit heeft het over "een opstand der fatsoenlijken" en schrijft: "Als het het Reconquista Internet lukt om mensen over de hele wereld te verbinden, dan zou dat een echte revolutie zijn."

Commentaren vol hartjes

De Reconquista Internet-leden organiseren geen 'shit storms' op sociale media, maar 'love raids'. Ze willen liefde verbreiden, kapen hasthags, buigen peilingen om en reageren op beledigende posts "altijd vriendelijk, begripvol, verstandig", zoals hun gedragsregel luidt. Ze bedelven posts onder commentaren vol hartjes. Voor elke haat-tweet die ze tegenkomen, gaat er via een 'onvrijwillige donatie' één euro naar vluchtelingenhulp, onder de hashtag #hasshilft (haat helpt). En in Dresden – bekend als hoofdstad van de ultrarechtse Pegidabeweging – projecteerden ze op een kerk de tekst "Vriendelijk Dresden, jullie zijn niet alleen". 

De Reconquista Internet-leden organiseren geen 'shit storms' op sociale media, maar 'love raids'

Het begon eind april met de film Lösch dich! ('Verwijder jezelf!') van YouTube-journalist Rayk Anders, zelf regelmatig doelwit van gecoördineerde internetaanvallen. Met een team onderzoeksjournalisten van publieke omroepen ARD en ZDF ging hij een jaar lang undercover in de wereld van extreemrechtse haatgroepen op internet. Ook in de zesduizend leden tellende groep Reconquista Germania, die met een strakke hiërarchie aanvallen plant op prominenten, activisten en politici. 

Trollen krijgen van hogerhand bevelen om accounts aan te vallen. De Duitse trollen namen een voorbeeld aan hun collega's in de VS die Trump in het zadel wilden helpen.