Direct naar artikelinhoud
Terrorisme

Salah Abdeslam niet in beroep tegen veroordeling voor schietpartij in Driesstraat

Salah Abdeslam in de rechtbank.Beeld Photo News

Salah Abdeslam zal geen beroep aantekenen tegen zijn veroordeling wegens poging tot moord in een terroristische context. Dat heeft zijn advocaat Sven Mary bevestigd aan De Standaard. Abdeslam werd vorige maand veroordeeld tot 20 jaar cel voor de schietpartij in de Driesstraat.

Abdeslam werd op 23 april door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar. De rechtbank had hem schuldig bevonden aan moordpoging op agenten in een terroristische context en verboden wapenbezit in een terroristische context.

"Het is de uitdrukkelijke wens van mijnheer Abdeslam zelf om geen beroep aan te tekenen", zegt zijn advocaat Sven Mary aan De Standaard

Samen met Salah Abdeslam werd ook Sofien Ayari veroordeeld tot 20 jaar cel. Het is nog niet duidelijk of hij wel in beroep gaat.

'Het is de uitdrukkelijke wens van mijnheer Abdeslam zelf om geen beroep aan te tekenen'
Sven MaryAdvocaat Salah Abdeslam

Schietpartij

De correctionele rechtbank veroordeelde Salah Abdeslam en Sofien Ayari omdat ze op 15 maart 2016 het vuur openden op agenten tijdens een huiszoeking in hun appartement in de Driesstraat in Vorst. De politie dacht dat het appartement verlaten was, maar Abdeslam, Ayari en Mohammed Belkaïd schuilden in de woning. Belkaïd werd doodgeschoten, Abdeslam en Ayari zijn weggevlucht. Ze konden drie dagen later opgepakt worden. Drie politiemensen raakten gewond tijdens het vuurgevecht. 

Volgens de rechter hadden de drie terroristen geschoten met de bedoeling om te doden. Daarom werd geoordeeld dat het om terrorisme ging. 

Abdeslam zit nog steeds in de gevangenis van Fleury-Mérogis bij Parijs. Hij is de enige overlevende terrorist van de aanslagen in de Franse hoofdstad op 13 november 2016.