Direct naar artikelinhoud

Verenigde Staten blokkeren onafhankelijk onderzoek naar bloedbad in Gaza

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley.Beeld AFP

De Verenigde Staten hebben zich gisteren in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verzet tegen een communiqué waarin opgeroepen wordt tot een onafhankelijk onderzoek naar het bloedbad op de Gazastrook. Dat zeggen diplomatieke bronnen. De Britse regering vraagt een onafhankelijk onderzoek. Ook Duitsland steunt zo'n onderzoek, maar wijst met een beschuldigende vinger naar Hamas.

In de ontwerptekst "uit de Veiligheidsraad zijn verontwaardiging en verdriet over de dood van Palestijnse burgers die hun recht uitoefenden om vreedzaam te betogen", klinkt het. De raad "roept op tot een onafhankelijk en transparant onderzoek naar die acties, om te garanderen dat verantwoording wordt afgelegd".

In tegenstelling tot de Verenigde Staten steunen de Britse en Duitse regering wel een onafhankelijk onderzoek. "Ik kan in naam van de Duitse regering zeggen dat wij eveneens van mening zijn dat een onafhankelijke commissie opheldering kan schenken over het geweld en de bloedige confrontaties in het grensgebied", zei Steffen Seibert, de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel en van de Duitse regering. Hij voegde eraan toe dat Hamas het recht om te betogen "misbruikt" en "een escalatie van het geweld" beoogt.

Geen enkel juridisch gevolg

"De Veiligheidsraad herhaalt dat iedere beslissing of actie die pretendeert dat ze het karakter, statuut of de demografische samenstelling van de heilige stad Jeruzalem heeft gewijzigd geen enkel juridisch gevolg heeft, van nul en generlei waarde is, en geannuleerd moet worden conform de relevante resoluties van de Veiligheidsraad", staat er nog in de ontwerptekst.

Twee derde van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren ook zijn "diepe bezorgdheid" uitgesproken over het feit dat er nog geen eind is gekomen aan de Israëlische nederzettingen op land dat de Palestijnen voor een onafhankelijke staat willen hebben. Al in 2016 eiste de Veiligheidsraad dat in een resolutie. Nederland en tien andere leden van de vijftienkoppige raad schreven dat in een brief aan secretaris-generaal Antonio Guterres. "De Veiligheidsraad moet achter zijn resoluties staan en ervoor zorgen dat ze betekenis hebben. Anders lopen we het risico dat de geloofwaardigheid van het internationale systeem wordt ondermijnd", schreven de ondertekenaars.

Tienduizenden Palestijnen hebben gisteren geprotesteerd aan de grens met Israël tegen de inhuldiging die dag van de ambassade van de VS in Jeruzalem. Het Israëlische leger doodde zeker 58 Palestijnse betogers. Ongeveer 2.771 anderen raakten gewond. Het werd daardoor de bloedigste dag in het Israëlisch-Palestijnse conflict sinds de oorlog in de zomer van 2014 in de Palestijnse enclave.

Geen enkel juridisch gevolg
Beeld EPA

Bourgeois veroordeelt

Vlaams minister-president Geert Bourgeois veroordeelt het bloedbad aan de grens tussen Gaza en Israël wel. Het "schokt elk weldenkend mens", aldus Bourgeois. "Hamas handelt totaal onverantwoordelijk door mensen massaal de grens over te sturen, in volle bewustzijn dat dit door Israël beantwoord zal worden met een harde reactie. Anderzijds is het neerschieten van ongewapende protestvoerders door het Israëlische leger buiten alle proportie en totaal onaanvaardbaar", klinkt het.

Bourgeois vindt het de hoogste tijd voor een duurzame en vreedzame oplossing waarbij Hamas het bestaansrecht van Israël erkent en waarbij Israël akkoord gaat met een twee-staten-oplossing. De minister-president roept de Europese Unie op om een actieve bemiddelende rol op te nemen om tot een tweestatenoplossing en een gedeelde hoofdstad te komen.

De Vlaamse regeringsleider reageerde vanuit Vietnam, waar hij een economische missie leidt.